Настављена бракоразводна парница најбогатијег Руса пред судом у Британији

Танјуг
Настављена бракоразводна парница најбогатијег Руса пред судом у Британији

ЛОНДОН - У Великој Британији данас је настављен правни спор између најбогатијег човјека Русије Владимира Потањина и његове бивше жене око више милијарди долара вриједног удјела у његовој рударској имовини.

Тужба Наталије Потањине за више милијарди долара удјела руског олигарха у Норниклу може да се настави на суду у Лондону, упркос томе што је данас усвојена жалба бизнисмена због тога како је покренут њен случај.

Потањин, један од најбогатијих људи у Русији и извршни директор Норилск Никла, највећег свјетског произвођача паладијума и великог произвођача рафинисаног никла, затражио је од Врховног суда Велике Британије да одбаци покушај Наталије Потањине да поднесе огромну тужбу за развод пред енглеским судовима.

Она жели да пред британским судом поднесе захтјев за финансијско обештећење након развода, које обухвата 50 одсто вредности бенефицираног удјела њеног бившег мужа у акцијама Норникла, дивиденде исплаћене од 2014. и руске имовине.

Међутим, Потањинови адвокати су рекли да би Врховни суд требало да одбаци њен захтјев јер пар није имао везе са Британијом током брака, а Потањина је већ добила десетине милиона долара након парнице за развод у Русији.

У подјељеној одлуци, Врховни суд Уједињеног Краљевства пресудио је данас у корист кажњеног милијардера у пресуди која би могла да донесе оштрију контролу подносиоцима захтјева који су се претходно развели у иностранству. Међутим, судије су прогласиле да су неопходна даља саслушања, преноси Блумберг.

Лондонски судови за развод брака били су популарна дестинација за правне свађе високе вриједности, са судијама обично спремним да наложе изједначену подјелу имовине пара.

У Великој Британији, највећа јавно позната исплата за развод тренутно износи 450 милиона фунти (571 милион долара) супрузи милијардера Фаркада Ахмедова, иако су се њих двоје нагодили уз исплату мање од једне трећине тог износа.

Врховни суд је пресудио већином од три према два да је било процесних неправилности у одлуци нижег суда којом је Потањиној дозвољено да поднесе финансијски захтјев у Британији, који су њени адвокати претходно процијенили на око девет милијарди долара и предмет је враћен Апелационом суду.

„Од суда се тражи да изнова одлучи, након што саслуша аргументе обе стране, да ли треба донијети налог или не“, рекао је судија Џорџ Легат у пресуди.

Правна заступница Потањине, Френсис Хјуз, партнер адвокатске канцеларије Хјуз Фаулер Карутерс, специјализоване за разводе и породично право, рекла је да је њен клијент одушевљен пресудом, што значи да ће се судови „сада фокусирати на меритум њеног случаја“.

Потањинови адвокати су, у међувремену, поздравили одлуку Врховног суда као значајну победу која може да одврати такозвани „туризам за разводе“ – где један супружник одлучи да свој захтјев поднесе у повољнијој правној јурисдикцији.

„Туристи који се разводе сада ће подвргнути правичној и строжој контроли пре него што им буде одобрено (да поднесу тужбу) у овој јурисдикцији“, рекла је Потањинова адвокатица Фиона Шеклтон из канцеларије Пејн Хикс Бич.

Потањин је зарадио богатство од око 31,8 милијарди долара углавном од ММЦ Норилск Ницкел ПЈСЦ , највећег свјетског произвођача никла високог квалитета, према Блумберговом индексу милијардера.

Судије нижег суда су раније саопштиле да је Потањина добила „бедну надокнаду“ у претходним руским бракоразводним поступцима, с обзиром на богатство милијардера и дужину њиховог 31-годишњег брака.

Њих двоје су живјели у Русији све вријеме свог брака пре него што је Потањина 2014. године купила кућу у Вестминстеру. Она тражи 50 одсто вредности удела у Норниклу уз дивиденде. Тај износ би далеко премашио 5 милијарди долара, с обзиром на то да Потањин посједује око једне трећине акција у тој компанији.

Потањин је искористио ограничења на страно власништво над руском имовином откако је Русија напала Украјину тако што је ушао у финансије и куповао удио у банкама пошто су се страни власници повукли.

Потањина је санкционисала Велика Британија након куповине удјела у Росбанк ПЈСЦ а касније је стављен на америчку црну листу. Прије тога, Потањин је углавном избјегавао западне санкције које су погодиле друге припаднике руске елите.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана