Настављен „рат балонима“: Сјеверна Кореја у Јужну послала више од 300 пакета смећа

Агенције
Настављен „рат балонима“: Сјеверна Кореја у Јужну послала више од 300 пакета смећа

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја је од синоћ послала око 330 балона с врећама смећа свом јужном сусједу, а 80 их је слетјело у Јужну Кореју, саопштио је Заједнички штаб Сеула (ЈЦС).

У пакетима су пронађени отпадни папир и пластика и није било супстанци опасних по безбједност, додаје се у саопштењу.

Од 28. маја до данас из Сјеверне у Јужну Кореју стигло је близу 1.060 балона, према подацима CNN-а.

Савјет за националну безбједност Јужне Кореје одржао је хитан састанак у недјељу како би разговарали о одговорима на најновији талас балона.

Прошле седмице, Пјонгјанг је тврдио да је свом сусједу послао укупно 3.500 балона са 15 тона смећа, јавио је државни медиј КЦНА, позивајући се на замјеника министра одбране Сјеверне Кореје Ким Канг Ила.

Јужнокорејска војска одговорила је у недјељу поподне по локалном времену пуштајући преко звучника емитовање у Сјеверну Кореју, наводи ЈЦС.

Војска Јужне Кореје је заговарала пропагандне емисије као дио психолошког рата против Сјеверне Кореје, све док није повукла опрему након самита између земаља 2018. године.

ЈЦС је рекао да је Сјеверна Кореја "потпуно одговорна" за тренутну ситуацију и позвала Сјевер да "одмах заустави таква зла дјела попут слања отпадних балона".

Да ли ће војска поново пустити још једну емисију преко звучника, "у потпуности зависи од акције Сјеверне Кореје", упозорио је ЈЦС.

Земље су одсјечене једна од друге откако је Корејски рат окончан примирјем 1953. Оне су још увијек технички у рату, а балон сукоб траје деценијама, преноси Кликс.

Групе попут Бораца за слободну Сјеверну Кореју дуго су слале балоне с предметима забрањеним у изолираној тоталитарној диктатури – укључујући храну, лијекове, радио, пропагандне летке и јужнокорејске вијести.

Сјеверна Кореја је у мају одговорила слањем властитих џиновских балона на југ – који су садржавали смеће, земљу, комаде папира и пластике и оно што су јужнокорејске власти описали као “прљавштину”.

Ким је рекао да су балони "строго одговорни чин" на дугогодишњу праксу Јужне Кореје слања балона с лецима против Сјеверне Кореје на другу страну.

Министар је прошле седмице рекао да ће Сјеверна Кореја "привремено зауставити бацање смећа преко границе", али у четвртак су јужнокорејски активисти послали балоне свом сјеверном сусједу носећи стотине хиљада летака у којима осуђује лидера Ким Јонг Уна.

Јужнокорејски ЈЦС саопштио је у суботу навече да Сјеверна Кореја "појачава своје претпостављене балоне за смеће" и упозорио да би смјер вјетра могао довести до помјерања балона на југ. Људима је савјетовано да пазе на предмете који падају, да не додирују пале балоне и да пријаве све што пронађу најближој војној бази или полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана