Настављен протест затворског особља због убиства куварице

Танјуг
Foto: Агенције

МАДРИД - Затворско особље у шпанском затвору Мас д'Енрик у Тарагони данас је наставило протесте због убиства главне куварице Нурије Лопез.

Њу је прошле сриједе убила група затвореника, преноси Паис.

Током викенда, протести су обустављени, али су затворски званичници данас одлучили да наставе с демонстрацијама.

Министарство унутрашњих послова је послало Мосос д'Ескуадра, полицијске снаге под управом Каталоније, да гарантује функционисање затвора, али ће затвореници бити затворени у ћелијама због мањка особља.

Министарство правде саопштило је да ће мјере утицати на 3 затвора, док се блокада коришћења заједнчких затворских просторија у двије додатне институције и даље разматра.

Очекује се да ће нове мјере безбједности утицати на око 5.000 затвореника.

Министарка правде Каталоније, Ђема Убасарт, упозорила је у недјељу да се ситуација затварања затвореника у ћелије због недостатка радника не може поновити, а из каталонског МУП-а увјеравају да је приступ свим затворима загарантован и да свако ко не иде на посао, то ради зато што не жели.

Интервентна полиција каталонске полиције реаговала је у Куатре Каминс, једном од најопаснијих затвора, који је остао блокиран у петак и суботу. 

Полиција је раздвојила том приликом демонстранте и тако омогућила приступ радницима.

У отвореном писму, секретар за алтернативне мјере, рехабилитацију и бригу о жртвама, Аманд Калдеро, охрабрио је раднике да "приступе овој ситуацији са максималном осјетљивошћу и емпатијом“ и уверио да је њихова безбједност "апсолутни приоритет" одјељења. 

Калдеро је подсјетио да ограничења на уобичајени затворски живот наметнута блокадом "подразумијевају повећање ризика за све“ и "могу да изазову критичне ситуације" у центрима.

Синдикати захтијевају Калдерову оставку као неопходан услов да за преговаре са каталонским МУП-ом о могућности окончања сукоба, а протестују и против Убасарт.

Ситуација је ескалирала у петак, када су највећи затвори или блокирани, а 5.000 затвореника присилно  затворено у ћелије због недостатка особља. 

Протести у суботу били су ограничени на Куатре Каминс, Вомен-Вад Рас и Јут, са 1.200 затвореника. 

Због протеста су обустављене и посјете, излазне дозволе и друге услуге попут доставе пакета, напомиње Паис.

Министарство правде затражило је у петак од Управе унутрашњих послова да мобилише полицију како би се избјегла нова ограничења, што је директор полиције одбио, али је понудио посредовање. 

Ситуација се променила овог понедјељка, када су се каталонске полицијске снаге укључиле у управљање протестима.

Убиство Нурије Лопез (48), настрадале усљед насилничког понашања затвореника прошле среде, довело је до распрострањених протеста затворског особља.

Они су се у петак сукобили с каталонском полицијом у неуспјелом покушају да упадну у зграду Министарства правде, носећи транспаренте с натписима "Сви смо Нурија" и "Савјетница (Убасарт) -убица".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана