Настављају се жестоке борбе у Кан Јунису, броjне државе обустављају помоћ за UNRWA

ГС/Агенције
Настављају се жестоке борбе у Кан Јунису, броjне државе обустављају помоћ за UNRWA

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 113. дан. Међународни суд правде наредио је Израелу да предузме све да спријечи геноцид у Појасу Газе. Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да су њени припадници убили најмање 11 милитаната током протекла 24 сата у борбама у Кан Јунису, на југу Појаса Газе.

Израел наставио кампању против Хамаса у Кан Јунису

Израел је данас наставио са кампањом против Хамаса у Кан Јунису у Појасу Газе, док су расељени Палестинци у централним и сјеверним дијеловима те палестинске енклаве због јаке кише, која је поплавила њихове шаторе, морали током ноћи да потраже алтернативни смјештај.

Према наводима становника, широм Кан Јуниса чује се јака ватра из ваздуха и тенкова, пренио је Ројтерс.

Хамас је саопштио да су његови борци испалили противтенковску ракету на израелски тенк у југозападном дијелу Кан Јуниса.        

Израелска војска је навела да је убила најмање 11 наоружаних нападача који су покушали да подметну експлозив у близини њених трупа и пуцали из пушака и ракетних граната на војнике у Кан Јунису.

Палестинска група Исламски џихад саопштила је да су њени борци испалили ракете на Израел.

Министарство здравља Газе навело је да су израелске снаге погодиле подручје у близини болнице Ал-Амал и највеће медицинске установе на југу која још функционише - болнице Насер.

-Израелско бомбардовање угрожава здравствену заштиту и животе љекара, пацијената и расељених лица - рекао је портпарол министарства, Ашраф Ал-Кидра.

Израелска војска је навела да је у контакту са директорима болница и медицинским особљем преко телефона и на терену да би била сигурна да оне функционишу.

Становници и припадници Хамаса казали су да се борбе одвијају у централним и сјеверним дијеловима енклаве гдје је обила киша поплавила шаторе расељених, приморавајући неке да њих да траже алтернативно склониште усред ноћи.

Министарство здравља Газе је навело да су у Рафи, на југу Појаса Газе, гдје се сада налази више од половине становника енклаве у склоништима и шаторима, у израелском ваздушном нападу погинуле три особе у једној кући.   

На окупираној Западној обали један човјек је убијен у размени ватре са израелским снагама у близини Џенина, изјавили су становници.           

Кац: Израел ће тражити да UNRWA престане са радом после рата са Хамасом

Израел ће тражити да Агенција УН за палестинске избјеглице у Гази  (UNRWA) престане са радом послије рата, изјавио је данас израелски министар спољних послова Израел Кац, након што је UNRWA отпустила неколико запослених због њиховог учешћа у Хамасовом нападу изведеном 7. октобра.

Кац је на платформи Икс (Твитер) навео да ће покушати да обезбиједи подршку САД, ЕУ и других великих донатора Агенције, од којих је неколико већ обуставило финансирање након открића, пренио је Тајмс оф Израел.

-Годинама упозоравамо: UNRWA овјековјечује питање избјеглица, омета мир и служи као цивилна рука Хамаса у Гази -навео је Кац у саопштењу за "Шабат".

Додао је да UNRWA није рјешење.

- Многи њени запослени су повезани са Хамасом и његовим убилачким идеологијама и помажу у терористичким активностима - нагласио је Кац.

Он је, такође, упутио захтјев УН да "одмах предузму личне мјере" против руководства UNRWA.

Хамас и ПЛО осудили обуставу финансирања UNRWA позвали на поништење те одлуке

Палестинска милитантна организација Хамас и Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) осудили су одлуку о обустави финансирања Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA), коју је донијело неколико земаља.

Хамас је позвао међународне организације да, како је наведено, "не поклекну пред пријетњама Израела", након што је неколико земаља донијело одлуку да суспендује финансирање UNRWA.

Тражимо од УН и међународних организација да не поклекну пријед пријетњама и уцјенама из Израела", објавила је прес-служба Хамаса на платформи Телеграм, преноси Тајмс оф Израел.

Хусеин Ал-Шеик, генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), упозорио је да одлуке појединих земаља да укину финансијску подршку UNRWA носе са собом политичке ризике и угрожавају испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе, наводи Ројтерс.

-Позивамо земље које су најавиле престанак подршке UNRWA да одмах пониште своју одлуку - поручио је Ал-Шеик на мрежи Икс.

Обуставу финансирања Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама најавиле су САД, Аустралија, Канада и Италија, због сумњи Израела да су поједини  запослени у тој организацији наводно били умијешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра.

Италија обуставила финансирање UNRWA

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио је данас да је та земља обуставила финансирање Агенције УН за палестинске избјеглице (UNRWA) због напада Хамаса на Израел 7. октобра.

-Радимо на хуманитарној помоћи за Палестинце док штитимо безбједност Израела - рекао је Тајани у објави на платформи Икс.

Претходно су Аустралија и Канада такође суспендовале финансирање UNRWA, након што је Израел оптужио неколико запослених те Агенције за умијешаност у Хамасов напад на југ Израела у октобру.

Пени Вонг, министарка спољних послова Аустралије, изјавила је данас да је веома забринута због оптужби против UNRWA, преноси Гардијан.

Према њеним ријечима, Аустралија подржава најаву покретања истраге о оптужбама против те организације.

Вонг је, такође, напоменула да UNRWA спашава животе и пружа основне услуге у Гази директно онима којима је то потребно.

Канадски министар за међународни развој Ахмед Хусен јуче је саопштио да Отава "привремено паузира финансирање UNRWA док се не спроведе детаљна истрага".

Одлуке Аустралије и Канаде су услиједиле након што су САД у четвртак обуставиле финансирање UNRWA, због постојања сумње да је 12 запослених "можда умијешано" у напад који је извео Хамас, а који је изазвао рат у Гази.

UNRWA је отворила истрагу поводом наводне умијешаности неколико својих запослених у напад Хамаса на југ Израела 7. октобра прошле године, саопштио је генерални комесар UNRWA Филипе Лазарини.

Агенција УН је, према његовим ријечима, окончала сарадњу са појединцима за које се сумња да су умешани у напад Хамаса, у којем је, према израелским подацима, убијено око 1.200 људи и отето више од 250 талаца.

Аустралија и Канада суспендовале финансирање UNRWA

Аустралија и Канада обуставиле су финансирање Агенције УН за палестинске избјеглице (UNRWA), након што је Израел оптужио неколико запослених из те Агенције за умијешаност у Хамасов напад на југ Израела изведен 7. октобра.

Пени Вонг, министарка иностраних послова Аустралије, изјавила је данас да је веома забринута због оптужби против UNRWA, преноси Гардијан.

-Разговарамо са партнерима и привремено ћемо паузирати исплату средстава - написала је она на платформи Икс.

Према њеним ријечима, Аустралија подржава најаву покретања истраге о оптужбама против те организације.

Вонг је, такође, напоменула да UNRWA  спашава животе и пружа основне услуге у Гази директно онима којима је то потребно.

Канадски министар за међународни развој Ахмед Хусен јуче је саопштио да Отава "привремено паузира финансирање УНРWА док се не спроведе детаљна истрага".

-Канада схвата ове извјештаје изузетно озбиљно и блиско сарађује са UNRWA и другим донаторима по овом питању - написао је он на палтформи Икс.

-Уколико се оптужбе покажу тачним, Канада очекује да UNRWA одмах реагује против оних за које буде утврђено да су умијешани у Хамасове терористичке нападе - навео је он.

Одлуке Аустралије и Канаде су услиједиле након што су САД јуче обуставиле финансирање UNRWA, због постојања сумње да је 12 запослених "можда умијешано" у напад који је извео Хамас, а који је изазвао рат у Гази.

UNRWA је отворила истрагу поводом наводне умијешаности неколико својих запослених у напад Хамаса на југ Израела 7. октобра прошле године, саопштио је јуче генерални комесар UNRWA А Филипе Лазарини.

Агенција УН је, према његовим ријечима, окончала сарадњу са појединцима за које се сумња да су умијешани.

 

ИДФ: Израелске снаге за 24 сата убиле најмање 11 милитаната у Кан Јунису

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да су њени припадници убили најмање 11 милитаната током протекла 24 сата у борбама у Кан Јунису, на југу Појаса Газе.

У саопштењу се наводи да су израелске снаге циљале милитанте који су покушавали да подметну експлозив у близини њених трупа, као и оне који су пуцали из пушака и испаљивали гранате на израелске војнике, преноси Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана