Настављају се немири у Новој Каледонији, убијена два мушкарца

Танјуг
Настављају се немири у Новој Каледонији, убијена два мушкарца

ПАРИЗ – Полиција је убила двојицу мушкараца током ноћне операције на француској територији Нове Каледоније, у немирима изазваним плановима Париза да уведе изборну реформу којој се противи домородачки народ Канака, објавило је данас тужилаштво у Нумеји.

Инцидент се догодио у Сент Луису, упоришту покрета за независност јужно од Нумеје, док је полиција трагала за десетак људи осумњичених за умијешаност у оружану пљачку и нападе на снаге безбједности, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Полиција је почела да пуца након што је група наоружаних особа запретила снагама безбједности, наведено је.

Политичка странка која се бори за независност Нове Каледоније, ФЛНКС, навела је да су двојица убијених припадници Канака.

Убиства су повећала број погинулих на пацифичком острву на 13, од почетка кризе изазване реформом гласања која је суспендована у јуну.

Тај домородачки народ страхује да би реформом њихов глас „изгубио на снази“ и да би на тај начин био отежан пролазак било којег будућег референдума о независности, док Париз сматра да је реформа потребна за унапређење демократије.

У јуну је предсједник Емануел Макрон суспендовао план реформи, али насиља и даље има на тој територији, која је највећи произвођач никла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана