Наставља се суђење Трампу: Исход носи велике посљедице

ГС
Наставља се суђење Трампу: Исход носи велике посљедице

Доналд Трамп требао би се први пут након неколико мјесеци вратити у зграду Савезног суда у Вашингтону, док жалбени суд у уторак саслушава аргументе о томе је ли бивши предсједник изузет од казненог прогона због оптужби да је планирао поништити резултате избора 2020.

 Жалбе пред Врховним судом САД

Исход аргумената носи големе посљедице како за казнени случај против Трампа, тако и за шире питање може ли бивши предсједник бити процесуиран за дјела почињена у Бијелој кући. Вјероватно ће то, такође, бити темељ за даљње жалбе пред Врховним судом САД, који је прошлог мјесеца одбио захтјев за отварање поступка на тој инстанци, али би се, ипак, могао укључити касније.

Брза одлука кључна је за посебног тужитеља Џека Смита  и његов тим који желе да се случај, који је сада на чекању, закључи прије избора у новембру. Али Трампови адвокати, осим што траже одбацивање случаја, надају се да ће имати користи од дуготрајног жалбеног процеса који би могао одгодити суђење знатно након заказаног датума почетка 4. марта, укључујући и вријеме након избора.

Трамп намјерава присуствовати суђењу, иако је до републиканских предизбора у Ајови остало само седам дана и унаточ чињеници да не постоји захтјев да се оптуженици лично појаве на таквим поступцима. Биће то његово прво појављивање пред судом у Вашингтону у једном од четири случаја у којима се суочава с казненим прогоном и могућим суђењима, откад је у августу изведен пред суд.

Трамп већ припрема улогу жртве

Трамп већ сигнализира да би могао искористити изглед да се прикаже као жртва исполитизираног правосудног система. Иако нема доказа да је предсједник Џо Бајден имао икакав утјецај на случај, Трампов би аргумент могао одјекнути међу републиканским гласачима у Ајови док се припремају за гласање о републиканском предсједничком кандидату.

- Наравно да сам имао право, као предсједник Сједињених Држава и врховни заповједник, на имунитет - написао је у објави на друштвеним мрежама, додајући: 

- Тражио сам изборну превару и пронашао сам је, што је била моја обавеза учинити као предсједника земље.

Бивши предсједници уживају широки имунитет од тужби за радње подузете у склопу службених дужности у Бијелој кући. Али будући да ниједан бивши предсједник прије Трампа никада није био оптужен, судови се никада прије нису бавили питањем односи ли се та заштита на казнени прогон.

Трампови адвокати инсистирају на томе, тврдећи да судови немају овласти провјеравати предсједникове службене радње и одлуке те да казнени прогон њиховог клијента представља драматичан одмак од више од два стољећа америчке хисторије који би отворио врата будућности “политички мотивираних” случајева. Поднијели су сличан захтјев у понедјељак у другом казненом поступку против Трампа у Џорџији.

Смитов тим рекао је да предсједници немају право на апсолутни имунитет и да су радње за које се наводи у оптужници да их је Трамп подузео, укључујући сплетке за ангажирање лажних бирача у државама које је освојио Бајден и притисак на његовог потпредсједника Мајка Пенса  да одбије пребројавање електорских гласова 6. јануара 2021., далеко изван службених радних дужности предсједника.

- Имунитет од казненог прогона био би посебно опасан када би, као овдје, бивши предсједник судјеловао у криминалном понашању с циљем поништавања резултата предсједничких избора како би остао на дужности након редовног мандата - написао је Смитов тим.

- Предсједник који незаконито настоји задржати власт путем криминалних средстава непровјерених потенцијалним казненим прогоном могао би угрозити и само Предсједништво и саме темеље нашег демократског система управљања - додали су.

Трампу је циљ одгодити суђење барем до избора

Жалба је кључна за ширу Трампову стратегију покушаја одгоде случаја изборне субверзије барем до избора у новембру, када би га побједа могла овластити да нареди Министарству правосуђа да одустане од казненог прогона или чак да затражи помиловање за себе. Суочава се с још три казнена поступка, и на државном и на федералном суду.

Трампови адвокати такођер се позивају на уставну одредбу о имунитету, рекавши да се случај односи на слично понашање за које га је Заступнички дом већ опозвао, али га је Сенат ослободио.

Смитов тим рекао је да нема забране тужитељима да оптуже некога ко је опозван и ослобођен у Конгресу, те да ваља имати на уму да њихове оптужбе нису идентичне онима с којима се Трамп суочио у свом поступку опозива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана