Наставља се суђење поводом жалбе Асанжа на одлуку о изручењу САД

Танјуг
Наставља се суђење поводом жалбе Асанжа на одлуку о изручењу САД

Виши суд у Лондону завршио је први дан саслушања поводом жалбе оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа на одлуку о изручењу Сједињеним Америчким Државама, а наставак суђења заказан је за данас, када ће се суду обратити амерички адвокати.

Суду су се у уторак први обратили Асанжови адвокати који су рекли да је рijеч о политички мотивисаном случају, додавши да су њиховом клијенту прекршена људска права, преноси Би-Би-Си.

Они су истакли да имају доказе о завjери америчке Централне обавjештајне агенције (ЦИА) да убије Асанжа током предсjедничког мандата Доналда Трампа.

Адвокат Ед Фицџералд КЦ рекао је да се не може вjеровати у америчка увjеравања о поштеном третману, додавши да би његов клијент могао да буде осуђен на "крајње неправедан и несразмjеран начин уколико буде изручен".

Током саслушања, испред зграде суда у Лондону одржан је протест новинара и Асанжових присталица.

Наставак суђења заказан је за сутра, када ће се суду обратити амерички адвокати.

САД траже изручење Асанжа због одавања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујуćи тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.

Асанжов портал "Викиликс" прославио се 2010. године када је објавио видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога објављене су хиљаде тајних повjерљивих докумената и дипломатских извjештаја у којима САД критикују свjетске вође, од руског предсjедника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора.

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден поручио је данас "сваком политичару и новинару" да не могу да спасу руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који је преминуо 16. фебруара, али да могу да спасу оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа којем пријети могуће изручивање Сједињеним Америчким Државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана