Наставља се драма на Светој Гори, 118 монаха пријети да ће пружити отпор

Агенције
Наставља се драма на Светој Гори, 118 монаха пријети да ће пружити отпор

АТОС - Манастир Есфигмен на Атосу поново је под полицијском опсадом: органи реда покушавају да из светогорске светињe иселе монахе који су се одвојили од званичне православне цркве, док њих 118 који су се забарикадирали унутра поручују да ће пружити отпор и жртвовати се.

Према извјештају који је објавио грчки портал Пронјуз испред манастира је стотине полицајаца са возилима и очекује се наредба да се започне рација и исељење монаха.

Како се наводи у тексту, ради се о монасима који су ту од 1972. и који су заузели оштар став према православним првојерарсима и прекинули сваки контакт са Васељенском патријаршијом због, између осталог, састанка васељенског патријарха са римским папом. Васељенски патријарх, иначе, има духовну надлежност над Светом Гором, која ужива посебну врсту аутономије у православном свијету.

Откако су се одвојили од Васељенске патријаршије, на манастиру виси застава са натписом "Православље или смрт", парола по којој су постали познати. Братство се од 2002. сматра нелегалним, а у међувремену изабрано је ново братство Есфигмена које више од 20 година не може да уђе у сопствени манастир.

У овој посљедњој интервенцији полиције, органи реда затражили су дозволу од светогорске монашке управе да уђу на територију Атоса са својим возилима и јаким полицијским снагама како би евакуисали манастир.

Портал преноси ријечи старца Методија из Есфигмена који каже да су "спремни да бране манастир до смрти".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана