Нашли се у проблему – ипак им недостаје руска нафта

B92
Foto: Arhiva

Смањење производње у њемачкој рафинерији нафте у Шведу показује потешкоће са којима се главни град Берлин суочава одрицањем од руске нафте.

Са потешкоћама се суочава упркос плановима да ради са Пољском на проналажењу алтернативног снабдевања, навео је Ројтерс.

"Швед" традиционално испоручује око 90 одсто бензина, дизела и мазута који се користе у главном граду Немачке.

Међутим, три мјесеца након што су се Варшава и Берлин договорили да раде заједно, рафинерија ради са 50–60 одсто капацитета и алтернативне залихе нису лако доступне.

Русија је прошлог мјесеца узвратила на њихове билатералне напоре заустављањем токова нафте у Пољску преко нафтовода Дружба, чиме је смањила способност Пољске да допреми нафту за "Швед".

Пољска рафинерија под контролом државе ПКН Орлен сада треба да користи више капацитета на нафтном терминалу у Гдањску за напајање сопствене рафинерије у Плоку.

Њемачка је у јануару престала да купује руску нафту, а рафинерија "Швед" са 233.000 барела дневно ради од тада на око 55 одсто капацитета, или неких 130.000 барела дневно, ослањајуц́и се на снабдевање нафтоводом из луке Росток на сјеверу Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана