Насилни тинејџери, скитнице и мигранати: Централ парк постаје мјесто за избјегавање

Tanjug
Foto: X.com

ЊУЈОРК - Три велика напада у Централ парку, која су се догодила ове седмице за само 27 сати, као и вртоглави раст броја напада и пљачки, претворили су њујоршку зелену оазу у мјесто за избјегавање и пробудили сјећања на најгоре доба од прије четири деценије.

"Пљачке и напади вртоглаво расту у Централ парку, остављајући туристе, рођене Њујорчане и оне који ту живе на ивици страха, присиљене да мијењају свакодневну животну рутину”, пише Њујорк пост и додаје да је пораст криминала резултат мјешавине насилних тинејџера, скитница и миграната који нису средили папире.  

У 2024. години забиљежен је пораст броја пљачки за 222 посто, у поређењу с истим периодом 2023. године, подаци су њујоршке полиције која наглашава да овогодишњих 29 инцидената који се односе само на пљачку надмашују укупан број пријављених напада у 2019. години.  

Број тежих кривичних дјела у парку је порастао за 49 посто - са 47 на 70. Ове године пријављена су и два силовања, у поређењу с ниједним током истог периода прошле године, показују подаци.  

Кирстен Едвардс, која живи на Апер Ист сајду, каже да је морала да промијени вријеме доласка у Централ парк, који је можда чак и опаснији у јутарњим сатима, јер у то доба има много људи са менталним проблемима.  

"Да бих прошетала пса, морам да сачекам да дан одмакне", рекла је она и додала да се никада до сада није осјећала тако несигурно у Централ парку као у посљедње вријеме.  

Растући криминал мијења свакодневну рутину, каже Алисон Кембриџ с Апер Вест сајда, која је трчала у парку скоро три деценије. Данас каже мора да трчи близу пута и тамо гдје људи могу да је чују.  

"То је велика срамота, јер до сада никада нисам морала да бринем о сигурности," рекла је Кембиџ (46), која сада мора да избјегава и неосвијетљене и празне стазе.  

"Увијек када ходам или кад трчим, гледам преко рамена", додала је и навела да је проблем и да се сада плаши и сјене ако трчи са слушалицама.  

"Неки од проблема потичу од најмање једног оближњег склоништа за мигранте", рекла је жена (57) мислећи на хотел Ватсон са 600 соба у Западној 57. улици, који је претворен у центар за мигранте у новембру 2022.  

Њујоршка полиција је у том дијелу града забиљежила скок од 96 посто када је ријеч о пљачкама и 60 посто по броју напада.  

Зато, како додају Њујорчани, и не чуди што се криминал прелио и на Централ парк.  

Банкар (61) који се представио као Џон, рекао је да долази у парк деценијама и да је тек недавно примијетио веће присуство полиције, која је чак рекла његовој супрузи да не иде сама у парк.  
"Никада је не пуштам саму у парк ноћу, али су ми рекли да треба да будемо опрезни и дању. То је чудно. То је узнемирујуће", рекао је Џон, који се слаже с тим да је новонастала ситуација промијенила свакодневну рутину одласка у парк.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана