НАСА: Шта ако Кинези направе базу на Мјесецу

Г.С.
НАСА: Шта ако Кинези направе базу на Мјесецу

Шеф НАСА Бил Нелсон је рекао да постоји ризик да ће Кина, уколико прва стигне, прогласити дио Мјесеца за своју територију.

Највиши званичник НАСА, бивши астронаут и сенатор Флориде Бил Нелсон упозорио је да би Сједињене Државе “требало да припазе” на Кину која би, користећи изговор за научна истраживања, могла да направи базу на Мјесецу.

- Зато би требало да се побринемо да не дођу први до неких од области са најбогатијим ресурсима - објаснио је шеф НАСА.

НАСА се нада да ће Американци, ипак, бити први

Онда би, рекао је Нелсон, а пренио Политико, Кинези могли рећи: “Склоните се одавде, ми смо ту и ово је наша територија”.

Нелсон се нада да ће Американци стићи на Мjесец прије Кинеза, али је нагласио да је датум кинеског слијетања “све ближе”. Додао је да су Сједињене Државе у свемирској трци са Кином.

Нелсон је указао на ситуацију у Јужном кинеском мору, гдје је кинеска војска успоставила базе на спорним територијама и упозорио да се исто може догодити и са територијом на Месецу.

У децембру прошле године Кинези су објавили да ће њихови астронаути слетјети на Мјесец до 2030. године, али и да ће у наредној деценији бити успостављена међународна станица за истраживање Мјесеца предвођена Кином.

НАСА је, у међувремену, недавно завршила мисију Артемис I за снимање површине Мјесеца. Будуће мисије планиране су за неке друге активности на Мјесецу. Американци су фокусирани и на Марс.

Ипак, забринути су због кинеског продора у свемир.

Кинези су за мирољубиву коегзистенцију на Мјесецу

Пекинг је одбацио америчка тумачења мотива који стоје иза кинеских свемирских активности.

“Свемир није боксерски ринг”, рекао је за Политико Лиу Пенђу, портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону.

Портпарол је рекао да су неки амерички званичници имали “неодговорне изјаве како би погрешно представили нормалне и легитимне свемирске подухвате Кине”.

И закључио да се Кина залаже за “мирољубиво коришћење свемира”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана