Народна банка Швајцарске: Тешке посљедице рата у Украјини по европску економију

Срна
Foto: Илустрација

ЦИРИХ - Рат у Украјини умањио је европски економски раст и "значајно" погурао инфлацију широм континента, саопштила је Народна банка Швајцарске у данас објављеној студији, уз напомену да теже посљедице тек предстоје.

Европа је од почетка рата доживјела скок цијена енергената, превирања на финансијском тржишту и значајан пад у економијама и Русије и Украјине, наводи се у извјештају.

У анализи економског утицаја рата на Њемачку, Британију, Француску, Италију и Швајцарску наводи се да би производња била већа за 0,1 до 0,7 одсто у четвртом кварталу 2022. године да Русија није покренула војну акцију.

Потрошачке цијене у свакој од ових земаља биле би између 0,2 и 0,4 одсто ниже, наводи се у студији која има статус радног документа и није нужно став Народне банке Швајцарске.

"Негативне посљедице рата вјероватно ће бити далеко веће средњорочно и дугорочно, посебно у погледу реалне економије. За годину до двије, овај ефекат ће вјероватно бити отприлике двоструко већи", пише у документу.

Њемачка је најтеже погођена и њен бруто домаћи производ био би већи за 0,7 одсто, а инфлација за 0,4 одсто нижа у четвртом кварталу 2022. године да није било рата.

Велика Британија је, такође, тешко погођена, са смањењем економског прозвода за 0,7 одсто и инфлацијом повећаном за 0,2 одсто.

Аутори напомињу да њихове процјене теже нижим вриједностима јер су у фокусу биле цијене нафте, а мање цијене хране и гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана