Наришкин: Мошти из Кијевске лавре ће бити послате на Запад - у Ватикан

ГС
Foto: Агенције

КИЈЕВ- Између Кијева и УНЕСК-а постигнут је договор о извозу хришћанских светиња из Кијевско-печерске лавре, укључујући мошти светаца, саопштио је шеф руске Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

Између Кијева и УНЕСК-а постигнут је договор о извозу хришћанских светиња из Кијевско-печерске лавре, укључујући мошти светаца, саопштио је шеф руске Спољнообавјештајне службе Сергеј Наришкин.

Према његовим ријечима, планирано је да се они пренесу у музеје Италије, Француске, Њемачке и Ватикана под изговором "спасавања од руских ракетних удара".

- За нашу земљу, одбрана Кијевско-печерске лавре има дубоку духовну димензију, што значи да то само појачава нашу одлучност да завршимо специјалну војну операцију - каже се у поруци.

Извршен је попис црквене имовине, издвојена су средства за транспорт хришћанских светиња из Украјине у Европу. Транспорт је припремљен, преноси Спутњик.

- Поглавар Украјинске православне цркве митрополит Онуфрије је обавештен да ће иконе, мошти и утвари бити привремено премјештене, наводно ради безбједности "док се ситуација у Украјини не нормализује" - објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана