Напредују преговори о прекиду ватре у Гази и ослобађању талаца

ГС, Агенције
Foto: Танјуг

Сукоб Израела и Хамаса – 114. дан. Тешке борбе настављене су у Кан Јунису. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерс саопштава да ће кривично одговарати "сваки запослени УН-а умијешан у акте терора". Преговори о прекиду ватре и ослобађању талаца у Појасу Газе напредују, јавља америчка новинска агенција АП.

Гутерес: Сваки запослени УН-a умијешан у акте терора кривично ће одговарати

Генерални секретар УН Антонио Гутерес саопштио је да ће кривично одговарати "сваки запослени УН-а умијешан у акте терора", после оптужби да је неколико радника УНРВА на неки начин учествовало у нападу Хамаса 7. октобра на југ Израела.

Од 12 умијешаних у тај напад, који је резултирао израелском војном операцијом у Појасу Газе, са њих деветоро је раскинут уговор, за једног је потврђено да је мртав, а идентитет преостало двоје се још утврђује, наводи се у саопштењу Гутерса.

Гутерес је, истовремено, апеловао на владе да наставе подршку УНРВА, послије одлуке девет земаља да привремено обуставе финансирање те агенције УН која помаже палестинским избјеглицама.

"Сваки запослени УН умешан у акте терора биће сматран одговорним, укључујући кривично гоњење", саопштио је Гутерес.  

АП: Напредују преговори о прекиду ватре и ослобађању талаца

Амерички преговарачи напредују ка склапању могућег споразума којим би Израел на два мјесеца паузирао војне операције против Хамаса у Гази у замјену за ослобађање више од 100 талаца који су заробљени током напада Хамаса на Израел 7. октобра, рекли су два неименована висока званичника америчке администрације за АП.

Званичници САД који су тражили да остану анонимни рекли су да нови услови споразума, који би тек требало да буде постигнут, предвиђају прекид ватре у две фазе.

У првој фази борбе би престале како би Хамас ослободио преостале жене, старије особе и рањене таоце.

Израел и Хамас би, затим, настојали да током првих 30 дана паузе разраде детаље за другу фазу споразума, у којој би израелски војници и цивили били пуштени на слободу.

Нови споразум, такође, ће захтијевати од Израела да дозволи испоруке већих количина хуманитарне помоћи у Газу.

Иако предложени споразум не би окончао рат, амерички званичници се надају да би такав договор могао поставити темеље за трајно рјешење сукоба.

Кац позвао Лазаринија да поднесе оставку

Израелски министар спољних послова Израел Кац позвао је шефа Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филипа Лазаринија да поднесе остваку, након оптужбе да је особље те агенције било умијешано у напад Хамаса на Израел 7. октобра

"Господина Лазаринија, молим да поднесе оставку", стоји у кратком твиту Каца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана