Напетост између двије Кореје: Сјеверна најављује напад

Агенције
Напетост између двије Кореје: Сјеверна најављује напад

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да је пронашла остатке најмање једног дрона за који тврди да је послат из Јужне Кореје, и упозорила на "моментални узвратни напад" уколико се потврди да је дрон јужнокорејски.

Сјевернокорејски званичници навели су да је у питању исти тип дрона какав је приказан на Дан оружаних снага Јужне Кореје у Сеулу почетком октобра, пренијела је агенција Јонхап.

Портпарол Министарства одбране Сјеверне Кореје рекао је да је 13. октобра градски безбједносни биро Министарства унутрашњих послова Пјонгјанга пронашао остатке обореног дрона у области главног града.

Истрагом је утврђено да је у питању "дрон за даљинско извиђање" који користи Команда за операције дронова јужнокорејске војске.

Портпарол је упозорио на "моментални узвратни напад" уколико се потврди да је дрон јужнокорејски, додајући да је сјевернокорејска војска наредила јединицама у Пјонгјангу и у близини границе да појачају надзор.

"Уколико се поново открије и потврди кршење територијалних копнених, ваздушних и водених граница ДПРК војним средствима, то ће се сматрати тешком војном провокацијом против суверенитета ДПРК и биће покренут тренутни узвратни напад", упозорили су из Сјеверне Кореје, користећи своје званично име - Демократска Народна Република Кореја (ДПРК).

Здружени Генералштаб јужнокорејске војске саопштио је да не може да потврди ту тврдњу, додајући да "није вриједно" одговорити на њу.

Тензије дуж међукорејске границе појачале су се протеклих недјеља, а Сјеверна Кореја је званично означила Јужну Кореју као "непријатељску државу", у складу са ставом лидера Ким Џонг Уна да се на јужног сусједа гледа као на непријатеља, а не као на партнера за помирење и уједињење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана