Напади САД на циљеве у Ираку и Сирији: ИРЦГ: Нећемо рат, али га се не плашимо

ГС/Агенције
Напади САД на циљеве у Ираку и Сирији: ИРЦГ: Нећемо рат, али га се не плашимо

САД су почеле да изводе ваздушне нападе на циљеве у Ираку и Сирији, гађани су објекти које Иранска револуционарна гарда и са њом повезане групе користе за нападе на америчке снаге, саопштио председник Џозеф Бајден. Америчка војска тврди да је погођено преко 85 циљева.

Ирачка војска: Напади покренути на пограничне области

Амерички ваздушни удари покренути су на ирачке пограничне области, саопштила је ирачка војска, упозоравајући да би напади могли да изазову нестабилност у региону.

"Ваздушни напади представљају кршење суверенитета Ирака, подривају напоре ирачке владе и представљају пријетњу која би могла да доведе до страшних последица у Ираку и региону", рекао је портпарол ирачке војске Јахја Расол.

Командант ИРГЦ-а: Нећемо рат са САД, али га се не плашимо

Командант Корпуса чувара исламске револуције (ИРГЦ), генерал-мајор Хосеин Салами поручио је да Техеран не тражи рат са Вашингтоном, али и да се тога не плаши.

"Већ сте нас тестирали. Заједничко нам је да се познајемо. Не тражимо рат, али га се и не плашимо. Нисмо ратни хушкачи, већ бранимо себе и своју част. Нећемо дозволити да било која претња остане без одговора", рекао је Салами.

Арапски медији: Најмање шесторо мртвих у Источној Сирији

Најмање шест особа је погинуло у ваздушним нападима које су извели амерички авиони на објекте у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији.

Како је објавио арапски телевизијски канал Ал Хадат, ратни авиони су извели три серије удара на положаје проиранских јединица.

Бајден: Одговор почео данас, наставиће се кад ми изаберемо

Након вијести да су почели ваздушни удари САД на циљеве у Ираку и Сирији, амерички предсједник Џо Бајден саопштио је да је одговор на нападе на америчке снаге почео данас, а да ће се наставити у вријеме и на мјестима које САД изаберу.

“Прошле недјеље, три америчка војника су убијена у Јордану дроном који су лансирале милитантне групе које подржава Иранска револуционарна гарда (ИРГЦ). Раније данас, присуствовао сам достојанственом повратку ових храбрих Американаца у ваздушну базу Довер и разговарао са сваком од њихових породица. Данас поподне, према мом наређењу, америчке војне снаге су гађале мете на објектима у Ираку и Сирији које ИРГЦ и са њом повезане милиције користе за напад на америчке снаге. Наш одговор је почео данас. Наставиће се у вријеме и на мjестима које ми изаберемо“, навео је Бајден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана