Напади на Одесу и Нову Каховку

ГС/Агенције
Напади на Одесу и Нову Каховку

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 475. дан. У руском нападу на црноморску луку Одеса погођени су цивилни објекти, а најмање три особе су погинуле, док је 13 рањено, саопштила је украјинска војска. Једна особа повријеђена је у гранатирању Нове Каховке.

МО Русије: Погинуло 800 украјинских војника и уништено 20 тенкова

Украјинска војска изгубила је више од 800 војника и 20 тенкова у правцу Јужног Доњецка и Запорожја током протеклог дана, саопштило је руско Министарство одбране.

-Укупни губици украјинске војске током претходног дана у правцу Јужног Доњецка и Запорожја су више од 800 војника, 20 тенкова, четири пјешадијска борна возила, 15 оклопних борних возила, два америчка артиљеријска система „М777“, те хаубице „Мста-Б“ и „Д-30“, као и борно возило са вишецијевним ракетним бацачем „град" - наводи се у саопштењу.

Из Министарства додају да је руско ваздухопловство спријечило напад украјинских јуришних јединица у правцу Запорожја, близу села Жеребјанки.

Одгођена посјета Гросија нуклеарки "Запорожје"

Планирана посјета генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија нуклеарној електрани "Запорожје" одгођена је за "неколико часова", изјавио је неименовани дипломатски извор, након што је руска агенција РИА Новости објавила да је посјета одгођена до сутра.

Извор није навео када ће Гроси стићи у нуклеарку, јавио је Ројтерс.

Гроси је јуче разговарао са предсједником Украјине Владимиром Зеленским у Кијеву.

Агенција је саопштила у недјељу, 11. јуна, да јој је потребан приступ локацији близу електране како би провјерила ниво воде након што је уништен дио хидроелектране "Каховка", што је довело до његовог пораста низводно.

Русија и Украјина се међусобно оптужују за саботажу бране "Каховке", а западне земље и даље прикупљају доказе, мада вјерују да "Украјина није имала разлог да себи изазове такву катастрофу".

Зеленски: Строже санкције Москви јефтиније од сталног унапређивања одбране

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је на увођење строжих санкција Москви, „како би се зауставио проток дијелова за производњу руских пројектила“.

Он је рекао и да је за Кијев и савезнике јефтиније да се заустави њихов транзит од сталног унапређивања противавионских система за елиминацију њиховог дејства.

То је други пут за нешто више од недjељу дана да је Зеленски позвао на пооштравање мjера у циљу заустављања онога што украјинске власти називају руским "ракетним терором" против цивилних циљева, преноси Ројтерс.

Једна особа повријеђена је у гранатирању Нове Каховке.

Руска администрација Нове Каховке оптужила је украјинске снаге за гранатирање стамбеног насеља у граду, при чему је једна особа повријеђена.

Руси су такође саопштили да је гранатирање оближњег села Плодовоје пореметило снабдијевање електричном енергијом.

Прошле недјеље је уништена брана Каховка, због чега су дијелови Украјине поплављени. Више хиљада људи је евакуисано.

Кијев:У руском нападу на Одесу и регион Доњецка погинуло најмање шест цивила

У руском нападу на црноморску луку Одеса и регион Доњецка током ноћи погођени су цивилни објекти, а најмање шест особа је погинуло, саопштиле су украјинске власти.

Русија је лансирала четири крстареће ракете на град Одесу, саопштила је Јужна команда Оружаних снага Украјине, преноси Ројтерс.

Војска је раније саопштила да су двије ракете уништене прие него што су погодиле своје циљеве.

- Као резултат ваздушних борби и експлозија, оштећени су пословни центар, образовна установа, стамбени комплекс, прехрамбени објекти и продавнице у центру града - саопштила је украјинска војска на Телеграму.

Троје убијених људи радило је у складишту малопродајног ланца када га је пројектил погодио и због чега је избио пожар, наводи се у саопштењу.

На тој локацији је рањено седам људи, а претрага  рушевина још траје, саопштила је војска.

 

Антонов: Вашингтон све дубље у амбису украјинске кризе

Нови амерички пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 325 милиона долара гура Вашингтон дубље у амбис сукоба, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

-Америка улази све дубље у амбис украјинске кризе. Стратези из САД, очигледно, не разумију да ниједна количина оружја нити умијешаност плаћеника неће моћи да промијене ток руске специјалне војне операције - наводи се у цитату објављеном на "Телеграм" налогу Амбасаде Русије у Вашингтону.

Пакет помоћи, који укључује муницију и возила, усаглашен је у вријеме када се Украјина спрема за дуго очекивану контраофанзиву. Украјинске снаге су прошле седмице изгубиле одређен број тенкова и оклопних возила које су им послали западни савезници, а остварено је мање напредовање војске на терену, подсјећа Ројтерс. Украјинска војска: У руском нападу на Одесу погинуле најмање три особе,13 рањено

У руском нападу на црноморску луку Одеса током ноћи погођени су цивилни објекти, а најмање три особе су погинуле и 13 је рањено, саопштила је украјинска војска.

Русија је лансирала четири крстареће ракете на град, саопштила је Јужна команда Оружаних снага Украјине, преноси Ројтерс.

Војска је раније саопштила да су две ракете уништене прије него што су погодиле своје циљеве.

-Као резултат ваздушних борби и експлозија, оштећени су пословни центар, образовна установа, стамбени комплекс, прехрамбени објекти и продавнице у центру града - саопштила је украјинска војска на Телеграму.

Троје убијених људи радило је у складишту малопродајног ланца када га је пројектил погодио и због чега је избио пожар, наводи се у саопштењу.

На тој локацији је рањено седам људи, а претрага  рушевина још траје, саопштила је војска.

Војска је објавила и видео снимак и фотографије на којима се виде вишеспратнице које су дјелимично урушене и са разбијеним  прозорима, као и ватрогасци који се боре са пламеном у објекту који изгледа  као складиште, наводи Ројтерс.

Зеленски поздравио напредовање трупа на истоку и југу Украјине

Предсједник Украјине Володимир Зеленски поздравио је данас напредовање украјинских трупа у близини Бахмута на истоку и на јужном фронту.

-Хвала свима који се сада боре, који штите и унапређују наше позиције - поручио је Зеленски у свом видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Он је похвалио и јединице на јужном фронту "Таврија".

-Хвала вам војници! Хвала вам за сваки корак и сваки метар ослобођеног од руског зла - навео је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана