Напади на Курску и Херсонску област, има мртвих

ГС/Агенције
Напади на Курску и Херсонску област, има мртвих

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 568 дана. Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да ће издаци за војску за сљедећу годину из буџета бити ''барем'' 38 милијарди евра. Руска противваздушна одбрана оборила је ноћас 11 украјинских дронова изнад Крима и један дрон изнад руске Брјанске области, саопштило је Министарство одбране.

Ројтерс: Украјина уништила руски систем противваздушне одбране на Криму

Украјина је ноћас уништила руски систем противваздушне одбране у близини града Јевпаторије на Криму у нападу дроновима и ракетама који су извеле Служба безбједности Украјине и морнарица, рекао је украјински обавештајни извор.

Извор је навео за Ројтерс да су украјинске снаге уништиле руски систем ПВО “тријумф” у нападу дроновима и крстарећим ракетама “нептун” украјинске производње које су модификоване за нападе на копнене циљеве. Русија је претходно саопштила да је њена противваздушна одбрана оборила 11 дронова током ноћи изнад Крима.

Старовојт: Једна особа погинула у украјинском нападу на руску Курску област

Једна особа погинула је јутрос у украјинском нападу на дестилерију у селу Тјоткино у руској Курској области, изјавио је начелник те области Роман Старовојт.

Старовојт је на Телеграму написао да су украјинске снаге гранатирале насеље Теткино и га је повријеђен возач виљушкара који је преминуо прије доласка хитне помоћи, пренијеле су РИА Новости.

Старовојт је навео и да је у нападу на Теткино оштећена електромрежа, а да у украјинском нападу на село Гордејевка није било жртава.

Украјина: Дијете убијено у артиљеријском гранатирању Херсонске области

Украјинске власти данас су саопштиле да је током ноћи једно дијете убијено на југу земље у артиљеријском гранатирању, а да је ПВО оборила 17 од 22 руска дрона који су напали њену територију.

Украјинско државно тужилаштво саопштило је да је шестогодишњи дјечак убијен, а четири особе, укључујући његовог 13-годишњег брата, рањене су у руском гранатирању у селу Новодмитровка у области Херсон, преноси Ројтерс.

-Непријатељске гранате погодиле су приватну кућу и њено двориште - наводи се у саопштењу на Телеграму.

 Одвојено, украјинске ваздухопловне снаге су саопштиле да су обориле дронове у неколико региона на југу и сјеверу Украјине.

-У ноћи 14. септембра 2023. године, од 21 до 2.30 часова, руски освајачи су напали Украјину са неколико група дронова типа Шахед-136/131 из три правца - наводи се у објави на Телеграму.

Гувернер Дњепропетровске области Серхиј Лисак рекао је да су три

беспилотне летјелице биле изнад региона и оштетиле неколико зграда.

Други доо региона је током ноћи погођен артиљеријском ватром и ракетама, рекао је он.

Према онлајн мапи украјинских власти, упозорење о ваздушном нападу објављено је у областима Николајев, Харков и Дњепропетровск, као и у деловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.

МО Русије: ПВО оборила 11 украјинских дронова изнад Крима и један изнад Брјанске области

Руска противваздушна одбрана оборила је ноћас 11 украјинских дронова изнад Крима и један дрон изнад руске Брјанске области, саопштило је Министарство одбране.

Министарство је навело да је спријечен покушај кијевског режима да изведе терористичке нападе дроновима на Крим и Брјанску област, пренијеле су РИА Новости.

 Украјинске снаге готово свакодневно нападају дроновима руске пограничне територије.

Саобраћај на Кримском мосту је привремено обустављен, објављено је на Телеграм каналу о оперативној ситуацији на мосту.

Разлози за обуставу саобраћаја нису прецизирани.

Зеленски: Војни буџет Украјине за наредну годину барем 38 милијарди евра

Украјински предсjедник Володимир Зеленски изјавио је да ће издаци за одбрану и безбjедност за следећу годину из буџета Украјине бити ''барем'' на истом нивоу као и ове године, односно око 38 милијарди евра.

Oн је рекао да ће око 2,7 млијарди евра ићи директно за производњу оружја, укључујући украјинску ''флоту беспилотних летелјица'', за коју је рекао да показује ''снажне'' резултате, преноси Блумберг.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је раније данас да ће ЕУ наставити да подржава Украјину колико год буде потребно и поновила да ће ЕУ понудити 50 милијарди евра у наредне четири године за финансирање инвестиција и реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана