Русија упозорила САД: Напад на руски авион у неутралном простору биће објава рата

ГС
Русија упозорила САД: Напад на руски авион у неутралном простору биће објава рата

БИЈЕЉИНА - Намјерни напад на руски авион у неутралном ваздушном простору био би отворена објава рата Русији, највећој нуклеарној сили, упозорио је амбасадор Руске Федерације у Вашингтону Анатолиј Антонов.

- Позиви неких америчких званичника надилазе здрав разум - оцијенио је Антонов, коментаришући пријетње америчког сенатора Линдзија Грејема да ће САД рушити руске авионе који се приближавају америчким летјелицама у међународном ваздушном простору.

Антонов напомиње да је руско Министарство одбране детаљно објаснило разлоге и ток дјеловања руских пилота током инцидента изнад Црног мора када је пала америчка беспилотна летјелица.

- Понављам за оне који нису успјели објективно сагледати ситуацију - наши ловци нису ушли у контакт са америчким беспилотним летјелицама - истиче Антонов.

Он навео да је Русија “учинила све што је било могуће како би спријечила овакву врсту инцидента и на вријеме обавијестила међународну заједницу о границама привременог режима ваздушног простора успостављеног за специјалну војну операцију”.

- Наравно, за Пентагон је штета када изгуби скупи комад опреме. Али, у овом случају америчка војска би требала преусмјерити оптужбе за непрофесионалне поступке на саму себе - сматра Антонов.

Коментаришући Грејемове пријетње, Антонов је напоменуо да то није први такав иступ овог сенатора Јужне Каролине у покушају да изазове опасну ескалацију у америчко-руским односима, преноси “Спутњик”.

- Он је прије годину дана позвао наше грађане да покушају атентат на предсједника Русије. Вјерује ли сенатор Грејем заиста да је директни војни сукоб са Русијом у интересу бирача који су му повјерили своје животе? - упитао је Антонов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана