Напад на америчке маринце изазвао бурне реакције (ВИДЕО)

Агенције
Напад на америчке маринце изазвао бурне реакције (ВИДЕО)

ИЗМИР - Чланови националистичке омладинске организације напали су у понедјељак два америчка маринца у турском граду Измиру.

Припадници службе су се искрцали са амфибијског јуришног брода УСС Васп, који је стигао раније тог дана током свог распоређивања у Средоземном мору, преноси НБЦ Њуз.

На снимку се види како група мушкараца држи маринца у цивилу, а један од нападача му ставља бијелу врећу преко главе. Мушкарци вичу „Јенки, иди кући“.

Према канцеларији гувернера Измира, безбједносне снаге су „брзо интервенисале“, и привеле 15 осумњичених. Према његовим ријечима, пет припадника америчких служби у цивилу је инцидент „посматрало из даљине“, па су, како је закључио, и они на неки начин умијешани у инцидент.

- Двојици маринаца помогли су други маринци у тој области и након тога су из предострожности одведени у локалну болницу на процјену, али нису повријеђени и вратили су се на УСС Васп, рекао је командант Тимоти Горман, портпарол америчких поморских снага за Европу.

Амбасада САД објавила је саопштење у којем се наводи да су Американци „сада сигурни“. Дипломате су захвалиле турским властима на „њиховом брзом одговору и истрази која је у току“.

Нападачи су чланови националистичке Уније младих Турске (ТГБ), која је повезана са малом Патриотском партијом.

- Амерички војници који имају крв наших војника и хиљада Палестинаца на својим рукама не могу да загаде нашу земљу, наводи се у саопштењу странке на Икс мрежи (бивши Твитер).
 

ABD'NİN EN BÜYÜK TAARRUZ GEMİSİ USS WASP'TA GÖREVLİ ABD ASKERLERİNE ÇUVAL GEÇİRDİK!

Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez.

Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!
@USEmbassyTurkeypic.twitter.com/Brzr6KZP8m

— TGB (@genclikbirligi) September 2, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана