Напад дроновима на Кијев током ноћи; Москва: Уништени украјински глисери код Змијског острва

Г.С.
Напад дроновима на Кијев током ноћи; Москва: Уништени украјински глисери код Змијског острва

Рат у Украјини – 564. дан. Украјински званичници саопштили су да је Русија током ноћи извела напад дроновима на Кијев, као и да су експлозије одјекивале два сата.

Више од 30 дронова испаљено на Кијев
Русија је испалила ноћас више од 30 дронова на Кијев, а експлозије су одјекивале широм украјинске пријестонице и околне области у периоду од око два часа, док су крхотине падале у више дијелова града, саопштили су украјински званичници.

Ваздухопловство Украјине саопштило је да је војска уништила 26 од 33 беспилотне летјелице које је лансирала Русија, а све су биле усмјерене на Кијев и околину.

Очевици су чули најмање пет експлозија широм Кијева, гдје је ноћно небо било обасјано ватром система противваздушне одбране. Облаци дима дизали су се између зграда.

Фрагменти оборених дронова пали су у пет дијелова града, саопштили су градоначелник Виталиј Кличко и градска војна управа. Кличко је рекао да је једна особа повријеђена.

Државна служба за ванредне ситуације касније је извијестила да није било озбиљне штете.

Из Русије за сада нема коментара о овим нападима. 

Румунија позвала на разговор руског отправника послова због дрона

Румунско Министарство спољних послова позвало је на разговор руског отправника послова након што су на румунској територији откривени нови диjелови дрона слични онима које користи руска војска, јавља агенција Адјерпрес.

На територији Румуније пронађени су нови дијелови дрона слични онима које користи руска војска, саопштило је јуче румунско Министарство одбране, а председник Клаус Јоханис је рекао да то указује на неприхватљиво пробијање румунског ваздушног простора.

Москва похвалила декларацију Г20

Русија је похвалила декларацију Групе 20 која није директно критиковала Москву због агресије на Украјину и саопштила да су лидери на самиту у Њу Делхију дјеловали у интересу рјешавања сукоба.

Учесници самита Г20 су у Њу Делхију у суботу усвојили декларацију у којој се не помиње осуда Русије због рата, али се позивају све државе да не користе силу у циљу заузимања територије.

У недјељама које су претходиле самиту, земље Г20 су настојале да пронађу консензус о украјинском сукобу са Западом, који је захтијевао да се Москва позове на одговорност због рата у Украјини и Русије, која је поручила да ће блокирати сваку резолуцију која не одражава њене ставове.

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је у суботу да заједничка декларација Г20 није ''нешто чиме би се требало поносити''.

Москва: Оборени дронови код Крима, уништени глисери код Змијског острва

Руске снаге су обориле осам беспилотних летјелица изнад Црног мора у близини Крима и уништиле три глисера током ноћи, саопштило је Министарство одбране РФ.

Војни глисери америчке производње који превозе украјинске војнике  уништени су североисточно од Змијског острва, саопштено је у Москви, без прецизирања о броју жртава.

Змијско острво, симбол украјинског пркоса, је испостава Украјине у Црном мору, гдје су тензије ескалирале откако се Русија повукла из уговора који је Украјини омогућавао испоруку жита из јужних лука упркос рату.

Напад дроновима на Кијев током ноћи

Украјински званичници саопштили су да је Русија током ноћи извела напад дроновима на Кијев, као и да су експлозије одјекивале два сата.

Дијелови оборених дронова пали су на неколико централних градских четврти - Дарњицкиј, Соломјански, Шевченковски, Свјатошински и Подил.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да је једна особа повријеђена у насељу Подил, а избио је и пожар у једном од градских паркова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана