Након седам дана спашен спелеолог који је био заробљен у пећини 1.000 метара под земљом

Агенције
Након седам дана спашен спелеолог који је био заробљен у пећини 1.000 метара под земљом

АНКАРА - Амерички спелеолог Марк Дики који је 2. септембра остао заробљен на дну пећине на југу Турске спашен је синоћ, објавила је Турска спелеолошка федерација.

-Марк Дики је изашао - написала је Турска спелеолошка федерација додајући да је "операција спашавања успјешно завршена".

Његово спашавање је укључивало навигацију кроз тијесне камене тунеле, али и коришћење експлозива на најужим мјестима.

Бројни спасиоци из неколико других земаља, укључујући Хрватску и Мађарску, долетјели су у Турску како би помогли у спашавању.

Спелеолог, који је био један од предводилаца тима који је мапирао нови пролаз у пећини, остао је заробљен у пећини, 1.000 метара под земљом након што је претрпио крварење у трбушној шупљини током истраживања мреже пећина Морка у близини града Мерсина на дубини од хиљаду метара, које је спроводила међународна група спелеолога.

Стање му се поправило након што је примио трансфузију крви. Затим су га везали за носила и полако изнијели.

Дики је рекао да је мислио да неће преживјети ово искушење након што му се стање погоршало.

- Почео сам повраћати крв и она је излазила у све већој количини. Онда ми је све теже било држати свијест и дошао сам до тачке гдје сам рекао: нећу преживјети - казао је Дики.

Његови родитељи Деби и Енди Дики рекли су да је "Међународна спелеолошка заједница омогућила Марку да напусти пећину Морка и добије даљњи медицински третман у болничкој установи". Додали су да им је спашавање сина било "неописиво олакшање" и испунило их "невјероvатном радошћу".

У четвртак навече, у видео поруци из пећине, Дики је захвалио људима који су га покушали спасити.

-Знам да ми је брза реакција турске владе, да набави медицинске потрепштине које су ми потребне, спасила живот. Био сам врло близу руба-  рекао је Дики.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана