Након разговора са Сијем: Познато у коју наредну земљу путује Орбан

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БУДИМПЕШТА - Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да ће, послије посјете Пекингу и претходних Москви и Кијеву, посјетити и Вашингтон, преноси Ројтерс.

Како наводи агенција, Орбан је то објавио на свом Инстаграм налогу.

Орбан, чија је земља 1. јула преузела предсједавање ЕУ, данас је изненада допутовао у Пекинг, трећу станицу своје, како ју је назвао, мировне мисије за Украјину и састао се с кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Си је изјавио током састанка са мађарским премијером рекао да је тренутни фокус на смиривању ситуације у Украјини колико год је то могуће и успостављању услова за обнову директног дијалога између Украјине и Русије, док је Орбан рекао да Мађарска веома цијени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини.

Орбан је 5. јула боравио у такође ненајављеној посјети Моксви, гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином и са њим разговарао, између осталог, о ситуацији око Украјине, а претходно је 2. јула посјетио Кијев и разговарао са предсједником Украјине Володимиром Зеленским.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посјете Москви саопштили да он нема мандат да преставља ЕУ у разговорима са Русијом, док је Орбан истакао да Мађарска, као предсједавајућа земља ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана