Након пожара и експлозија Неа Анхијалос постао “град духова”

Танјуг
Након пожара и експлозија Неа Анхијалос постао “град духова”

АТИНА - Пожар у околини Волоса, у централној Грчкој, који је изазвао експлозије у војном складишту, стављен је под контролу, саопштила је Ватрогасна служба те земље.

Како преноси телевизија ЕРТ, на гашењу ватре у округу Магнезија, у Тесалији, гдје се Волос налази, ангажовано је 90 ватрогасаца са четири групе војне пјешадије, 31 возило, пет авиона и један хеликоптер.

Конкретно, како је саопштено из Ватрогасне службе, ситуација у Магнезији је далеко боља, јер је ноћас у Микротебесу, гдје је прво дошло до разбуктавања, пожар је до јутра угашен и одатле се шири дим.

Тај пожар, који је избио у сриједу, у четвртак је довео до низа јаких експлозија у складишту муниције Ратног ваздухопловства, недалеко од Неа Анхијалоса у Тесалији.

Послије експлозија, становници мјеста Неа Анхијалос, Ступи, Веланидија, Маратос, Критарија, Сорос, Кастраки, Кокино и Перивлептос, били су обавијештени да се евакуишу.

Од посљедица експлозија није било жртава, нити повријеђених, јавља ЕРТ.

У Неа Анхијалосу, Обалска стража је предузела укрцавање грађана на приватне чамце, који су се окупили у луци.

Грађани су одведени у Лучку капетанију Волос, а затим су смјештени у градски Изложбени центар. У том простору је више од 1.000 људи.

Репортери ЕРТ-а извјештавају да Неа Анхијалос овог јутра личи на “град духова”, са траговима разарања изазваним узастопним експлозијама војног материјала.

Поломљени излози, оштећене фасаде кућа и отворене капије свједоче да се нешто лоше догодило у том градићу, који су становници били принуђени да напусте.

-Град је од јуче празан и полако се неки враћају да виде колика је штета претрпљена. Становници су напустили Неа Анхијалос у 18 по подне и отишли на било који начин, остављајући и своје аутомобиле за собом - кажу извјештачи ЕРТ.

У Грчкој је јутрос боља ситуација у вези са пожарима у Магнезији, на Родосу, Крфу и Каристу на острву Евија, а ватрогасне снаге су у стању пуне приправности уколико би дошло до евентуалног новог избијања пожара.

Јаке ватрогасне снаге остале су у четвртак на Родосу да би сузбиле пожар на неприступачном подручју, између насеља Вати, Профилија и манастира Тари, који, на срећу, није угрозио куће.

На острвима Крф и Евија нема нових разбуктавања пожара, навела је ватрогасна служба, објавио је “Катимерини”.

У гашењу пожара на сјевероисточној страни Крфа дејствовале су јаке копнене снаге и авиони.

До поновног распламсавања пожара дошло је у четвртак и на сјевероисточној страни Евије између насеља Агиос Василеи и Линари, а два хеликоптера гасила су пожар из ваздуха.

Пожар који је избио у Аногејата Артас на Крфу у шумском подручју поред насеља не угрожава село, навела је ватрогасна служба.

У гашењу пожара учествује 50 ватрогасаца са 16 возила и три јединице без возила.

У Грчкој су у четвртак избила укупно 83 нова шумска пожара, док већина старих још није била под контролом.

Пожари су јутрос стављени под контролу и у Тесалији у централној Грчкој.

Власти су у четвртак ухапсиле мушкарца који је из нехата изазвао пожар на пољопривредном подручју у оквиру насеља Палеохори, недалеко од Атине, у општини Мандрас-Идилијас, у области Атика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана