Након осам година: Русија међу првих десет највећих свјетских економија

GS
Foto: Arhiva

Русија је током прошле године произвела робу и услуге у вриједности од 2,3 трилиона америчких долара, што јој је омогућило да заузме осмо мјесто у свијету према том показатељу

Русија се, према подацима Свјетске банке и националних статистичких служби, вратила међу првих десет највећих свјетских економија, што се догодило први пут након осам година.

Русија је током прошле године произвела робу и услуге у вриједности од 2,3 трилиона америчких долара, што јој је омогућило да заузме осмо мјесто у свијету према том показатељу, преноси SEEbiz.

Посљедњи пут међу десет највећих свјетских економија Русија је била 2014. године, када је била на деветом мјесту.

Прошле године је била на 11. мјесту.

Највећа економија свијета прошле године биле су Сједињене Америчке Државе (САД) с номиналним бруто домаћим производом (БДП) од 25,46 трилиона долара.

На другом мјесту је Кина са 17,94 билиона, а на трећем Јапан са 4,17 билиона долара.

Њемачка је остала на четвртом мјесту с БДП-ом од 4,07 билиона долара, на петом је Индија с 3,4 билиона долара, Велика Британија је задржала шесту позицију с 3,07 билиона, а Француска је била седма с 2,78 билиона долара.

Русија је први пут у историји заузела друго мјесто међу највећим извозницима. На деветом мјесту је Канада с БДП-ом од 2,14 билиона долара, док је Италија пала двије позиције и стигла на десето мјесто, с показатељем од 2,01 билион долара. Јужна Кореја је испала из првих десет и сада је на 13. позицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана