Након напада премијерка Данске признала да се не осјећа као и обично

Танјуг
Након напада премијерка Данске признала да се не осјећа као и обично

КОПЕНХАГЕН - У свом првом телевизијском интервјуу од прошлонедељног напада на улици, данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је данас да се не осјећа “баш као и обично” и потврдила да ће рад наставити углавном из своје канцеларије.

Фредериксенова, која је претрпила мањи потрес мозга након што је прошлог петка напао један човек у центру Копенхагена, дан послије напада изјавила је да се “осјећа добро”, преноси АП.

Међутим, у телевизијском интервјуу Фредериксенова није говорила о нападу, али је рекла да је “било веома узнемирујуће када неко пређе последњу физичку границу јер је то шок и изненађење”.

“Као људско биће, осјећам да је напад извршен на мене. Али немам сумње да је премијерка Данске била та која је нападнута. На тај начин, то такође постаје врста напада на све нас. Радије бих да је Данска земља у којој премијерка може безбрижно да вози бицикл на посао. Ја сам премијерка земље, дакле институција коју не смијете напасти, као ни полицију”, рекла је Мете Фредериксен.

Пољак стар 39 година који живи у Данској и који је оптужен за напад на премијерку, ухапшен је и биће у притвору до 20. јуна под “привременим оптужбама за насиље према особи која обавља јавну службу”.

У данском законодавству су привремене оптужбе корак пре формалних и омогућавају властима да задрже осумњичене у притвору током истраге.

Мотив за напад није јасан, али на суду, оптужени Пољак чије име није саопштено, наводно је похвалио Фредериксенову као “јако доброг премијера”, међутим истражитељи сумњају да је у вријеме напада био под утицајем дроге и алкохола.

Фредериксенова (46), премијерка Данске од 2019. године, није се појављивала у јавности од напада и није учествовала у јавним догађајима своје странке када су у недељу почели да стижу резултати европских избора.

Њена Социјалдемократска странка суочила се са лошијим резултатима на управо одржаним изборима за Парламент ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана