Најжешћи напади ИДФ на Газу од почетка рата

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 21. дан.

Израелска војска појачала је у петак увече ваздушне нападе, због чега је Појас Газе остао без телефонске мреже и приступа интернету. Портпарол ИДФ најавио је да ће копнене снаге проширити своје операције. Хамас поручује да је спреман за израелску инвазију. Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом се позива на „хуманитарно примирје“ у Појасу Газе, након што су УН упозориле да ће много људи у Гази умријети од „катастрофалне несташице“ хране, воде, лијекова и горива. На „паузу“ у израелским војним операцијама апелују и САД и Европска унија.

Најжешћи напади ИДФ на Газу од почетка рата

Становници Појаса Газе сматрају да су ноћашњи напади били најгори од почетка рата, наводећи да су бомбардовања била непрестана на истоку Појаса Газе, углавном у сјеверној области од Џабалије до Бејт Лахије и Бејт Хануна, али и источно од Деир ел Балаха у центру Појаса Газе и Кан Јуниса на југу, преноси Харец.

Хамас и Исламски џихад саопштили су раније да су водили битке у сјеверном појасу Газе са снагама ИДФ.

Још није познато колико је људи погинуло и повријеђено у нападима јер је веза са медицинским екипама прекинута након оштећења интернет мреже у тој палестинској енклави.

Тимови такође нису могли да дођу до подручја која су бомбардовала ИДФ због жестине напада.

ИДФ: Шеф Хамасових ваздушних снага убијен у нападу на Газу

Шеф Хамасових ваздушних снага убијен је у ваздушном нападу, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела и безбједносне службе Шин Бет.

Војска каже да је он био одговоран за управљање „дроновима терористичке групе, системима за детекцију из ваздуха и противваздушном одбраном“.

Хамас: Спремни смо да свом снагом осујетимо напад Израела

Хамас је саопштио да су његови борци у Појасу Газе спремни да се супротставе нападима Израела „свом снагом“, након што је израелска војска појачала ваздушне и копнене операције у овој енклави.

Такође, саопштававају да се „борци Хамаса сукобљавају са израелским трупама у пограничним областима, након што је Израел извијестио о појачаним нападима на енклаву“, преноси Ројтерс.

Наоружано крило Хамаса саопштило је да се његови борци сукобљавају са израелским трупама у граду Бејт Хануну на сјевероистоку Газе и у централној области Ал-Буреиј.

„Бригаде Ал-Касам и све палестинске снаге отпора потпуно су спремни да се суоче са израелском агресијом свом снагом и осујети његове упаде“, навео је Хамас у саопштењу.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари у петак увече је саопштио да „поред напада изведених у последњих неколико дана, копнене снаге проширују своје операције“.

Остин и Галант разговарали о израелским операцијама у Гази

Министри одбране САД и Израела Лојд Остин и Јоав Галант разговарали су телефоном о израелским војним операцијама у Појасу Газе, саопштио је Пентагон.

Лојд Остин је нагласио „важност заштите цивила током операција Израелских одбрамбених снага и фокусирања на хитност испоруке хуманитарне помоћи за цивиле у Гази“, наведено је у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.

Додаје се да је Остин нагласио и потребу да Хамас ослободи све таоце. 

Небензја: Израел и Хамас да послушају позив ГС УН на хитан прекид ватре

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја затражио је од Израела и Хамаса да послушају Генералну скупштину Уједињених нација која је позвала на „хитан прекид ватре“.

Према његовим ријечима, превладао је глас уједињеног арапског свијета и „свих разумних чланова међународне заједнице“, преноси РИА. „Сада су обе стране дужне да га саслушају.

Прије свега, ријеч је о моменталном примирју, које би требало да доведе до окончања насиља. Ово је посебно важно у свјетлу пристиглих информација о почетку копнених војних операција у Појасу Газе“, рекао је Небензја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана