Најжешће борбе воде се за Бахмут и Марјинку

ГС/Агенције
Најжешће борбе воде се за Бахмут и Марјинку

МОСКВА,КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 413. дан. Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да се најжешће борбе са руским снагама настављају за Бахмут и Маринку.

Кулеба: Очекујемо позив да се прикључимо НАТО-у на самиту у Виљнусу

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је данас да Украјина неће бити задовољна ниједном другом одлуком самита НАТО-а у Виљнусу, заказаног за 11. и 12. јул, осим позивом да се придружи алијанси.

-Ако савезници одлуче да по питању чланства у НАТО-у 130. пут потврде политику отворених врата, онда је то за Украјину неприхватљив резултат самита у Виљнусу - рекао је Кулеба током преноса уживо на Инстаграму.

Додао је да је за Украјину неприхватљива понуда за продубљивање сарадње, ако се истовремено не учини ниједан корак ка чланству у НАТО.

-У Вилњусу НАТО треба да направи корак ка чланству и одлучи шта ће се десити по питању безбједносних гаранција за Украјину између „сада“ и тренутка када Украјина постане чланица НАТО-  рекао је Кулеба, додајући да Кијев „ни у ком случају неће доносити никакве сурогат одлуке“.

Крајем септембра 2022. године, Владимир Зеленски је објавио да Украјина подноси захтјев за улазак у НАТО по убрзаној основи.

Генерални секретар НАТО- а Јенс Столтенберг, коментаришући изјаву Зеленског, признао је непромијењен став блока о праву сваке земље да сама одређује свој пут и о политици „отворених врата“, али је нагласио да ће алијанса концентрисати напоре на помоћ Кијеву да се одбрани.

Шмихал: Украјини обећано још пет милијарди долара за борбу против Русије

Украјини је на састанцима у Вашингтону ове недјеље обећано још пет милијарди долара за подршку борби против Русије, рекао је данас украјински премијер Денис Шмихал.

Он је прецизирао да је Украјина добила нова обећања додатне подршке из Швајцарске, Данске и низа других земаља, као и да је постигла споразум са америчким произвођачем авиона Боинг којим су украјинске компаније ослобођене 200 милиона долара дуга.

Шмихал се у Вашинготну састао са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), Свјетске банке и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), као и са највишим званичницима САД, преноси Ројтерс.

Састанци, које је описао као "плодоносне", одржани су на маргинама прољећног засједања ММФ-а и Светске банке.

Кијев: Најмање пет погинулих, 17 рањених у руском ракетирању Славјанска

Најмање пет особа погинуло је данас, а 17 их је рањено у руском ракетном нападу на град Славјанск  на истоку Украјине, саопштили су званичници.

Украјинска Национална полиција навела је на свом Телеграм каналу да је у нападу ракетама С-300 уништено 10 стамбених зграда и других објеката, преноси Ројтерс.

Висока званичница у Кабинету председника Украјине Дарја Зарвина рекла је да је дијете извучено из рушевина преминуло на путу до болнице.

Украјински гувернер Доњецке области Павло Кириленко каже да се страхује да је седам особа затрпано под рушевинама.

Украјински предсједник Володимир Зеленски објавио је фотографију уништене зграде уз коментар да је "зла држава поново показала своје лице"

-Тако убијати људе усред бијела дана, уништавати сав живот - написао је Зеленски.

Словјанск и Бахмут су два стратешка града на истоку Украјине која руске снаге покушавају да заузму.

 

Медведев: Украјина ће нестати чим запад престане да шаље новац

Украјина ће престати да постоји чим западне земље престану да ју финансирају, навео је замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.
-Чим се прекине западно финансирање, сама Украјина ће доћи до свог краја. Ствар је у томе што она (Украјина) ником није потребна - написао је Медведев на "Телеграму" коментаришући изјави премијера Мађарске Виктора Орбана да је Украјина "финансијски и економски несолвентна".

Медведев је истакао да је Орбанова порука била да ће се оружани сукоб у Украјини завршити чим САД и ЕУ прекину своју огромну финансијску великодушност у подршци Кијеву.
-Браво! То су храбре и истините ријечи за изговорити за једног европског политичара - додао је Медведев.

Мисија ЛНР: У девет година убијено 1.717 људи

Најмање 1.717 људи, укључујући 52 дјеце, убијено је током девет година украјинске агресије у Луганској Народној Републици (ЛНР), саопштила је Мисија самопроглашене ЛНР у Здруженом контролном и координационом центру за питања везана за ратне злочине Украјине.

У саопштењу се подсјећа да је 14. априла 2014. године тадашњи вршилац дужности украјинског предсједника Александар Турчинов потписао указ о спровођењу такозване противтерористичке операције у Украјини.

-Према подацима мисије ЛНР у Центру, 2.357 људи су током девет година били жртве украјинске агресије, од којих је убијено 1.717, а рањено 640, са повредама различитог степена. То укључује 52 убијене и 42 рањене дјеце - наводи се у саопштењу.

У ЛНР су током девет година уништене или оштећене 9.822 стамбене зграде, као и 895 објеката цивилне инфраструктуре, укључујући 133 медицинске и 151 образовну установу, пише ТАСС.

ЕУ издвојила милијарду евра за чланице које донирају Украјини муницију

Савјет Европске уније одобрио је, у оквиру Европског инструмента мировне помоћи (ЕПФ), исплату милијарду евра државама чланицама као накнаду за трошкове муниције које су донирале Кијеву из постојећих залиха.

-Данашњом одлуком операционализирамо први део историјског договора који су постигли лидери ЕУо тренутној испоруци артиљеријске муниције вриједне милијарду евра за украјинске оружане снаге. Не постоји бољи доказ заједничке одлучности ЕУ-а да настави с подршком украјинском легитимном праву на самоодбрану од бруталног руског агресора - изјавио је у четвртак високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Јозеп Борел.

У оквиру Европског инструмента мировне помоћи до сада је Украјини одобрена помоћ у износу од 4,6 милијарди евра, заједно са најновијом одлуком, саопштио је Савјет ЕУ.

ЕПФ је успостављен 2021. за подршку партнерима широм свијета у области војске и одбране, с крајњим циљем спречавања сукоба, очувања мира и јачања међународне безбједности и стабилности.

Генералштаб УКР: Најжешће борбе се настављају за Бахмут и Маринку

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да се најжешће борбе са руским снагама настављају за Бахмут и Маринку.

Генералштаб Украјине наводи да „руске трупе, упркос великим губицима, настављају покушаје да напредују на четири правца фронта - код Лимана, Бахмута, Авдијевке и Маринке”, преноси Униан.

Додаје се да су украјинске снаге на тим правцима протеклог дана одбиле 49 напада, а да се на Бахмутском оперативном правцу  настављају тешке борбе за сам град.

Песков: Црно море никада неће бити НАТО море

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Црно море никада неће постати НАТО море и да би требало да остане море сарадње и интеракције приморских држава.

Агенција ТАСС наводи да је Песков, коментаришући украјинску идеју о демилитаризацији Црног мора и његовог постепеног претварања у НАТО море, рекао да      “Црно море никада неће бити НАТО, то је заједничко море”.

-За све приморске државе, Црно море мора бити море сарадње, интеракције и безбједности. Штавише, ово мора бити недјељива безбједност – рекао је Песков.

Према мишљењу Пескова, идеја Кијева “у себи има контрадикцију”.

-НАТО и демилитаризација су два неспојива појма - поручио је Песков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана