Најжешће борбе настављају се у области Бахмута

ГС/Агенције
Најжешће борбе настављају се у области Бахмута

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је 412. дан. Наставља се битка за Бахмут.

Мисија ЛНР:  Украјинци гранатирали болницу у Сватову

Украјинске снаге гранатирале су болницу у Сватову у Луганској Народној Републици (ЛНР), саопштила је Мисија ЛНР у Здруженом контролном и координационом центру за питања везана за ратне злочине Украјине.

У саопштењу се наводи да су Украјинци за напад користили вишецијевни ракетни бацач “ХИМАРС”.

Мисија истиче да су испаљене три ракете, те да је централна болница у Сватову оштећена у нападу, који се догодио у 6.30 часова по локалном времену, пренио је ТАСС.

У припреми су подаци о потенцијалним жртвама и размјерама материјалне штете.

Свјетска банка са 200 милиона долара помаже поправку енергетске инфраструктуре Украјине

Свјетска банка је саопштила да ће финансирати 200 милиона долара за помоћ у поправљању украјинске енергетске и гријне инфраструктуре, а да ће партнери и други обезбиједити још 300 милиона долара како се пројекат шири.

-Донација од 200 милиона долара биће искоришћена за хитне поправке украјинских транзиционих трансформатора, мобилних топлотних котлова и друге критичне опреме за хитне случајеве - наводи се у саопштењу Свјетске банке.

Свјетска банка је до сада издвојила више од 23 милијарде долара за хитну финансијску помоћ Украјини, укључујући обавезе и обећања донатора.

Од тога је више од 20 милијарди долара исплаћено кроз неколико пројеката, наводи се у саопштењу.

-Украјинска енергетска инфраструктура претрпјела је штету од 11 милијарди долара током прошле године и једна је од најкритичнијих области у којима је Кијеву потребна хитна подршка -  рекла је у сриједу потпредсједница Свјетске банке за Европу и централну Азију Ана Бјерде.

Током јесењих и зимских мјесеци више од половине украјинске електроенергетске мреже је оштећено, што је довело до нестанка струје широм земље и допринијело несташици хране, гријања и воде, саопштила је Свјетска банка.

Већина електрана је од тада поново прикључена на мрежу.

Међутим, значајна оштећења на преносним трафостаницама и даље ограничавају њихову производњу, што доводи до планских смањења оптерећења и прекида у већини региона, додала је Свјетска банка.

Генералштаб Украјине: Најжешће борбе настављају се у области Бахмута

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да се најжешће борбе са руским снагама настављају у области Бахмута, гдје Руси покушавају да преузму пуну контролу над градом и гранатирају поједина насеља.

Руске трупе воде офанзивне операције на четири правца - на правцу Лимана, Бахмута, Авдијевке и Маринке, преноси Униан.

Руске снаге су током протеклог дана извеле више од 45 напада на та четири правца, наводи украјински генералштаб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана