Највећи штрајк у историји Њемачке (ВИДЕО)

ГС
Највећи штрајк у историји Њемачке (ВИДЕО)

Њемачки пољопривредници блокирали су јутрос улазе на аутопутеве широм земље, првог дана протеста против планова владе за постепено укидање пољопривредних субвенција. Пољопривредницима су се прикључили возачи камиона и запослени у железници због ниских плата и високих путарина.

Пољопривредници, који планирају да недјељу дана протестују против плана владе да смањи субвенције за гориво у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета, желе да на почетку своје акције паралишу саобраћај.

На друмовима се очекује хиљаде трактора, на протесту који њемачки пољопривредници најављују као највећи у историји. Њемачка полиција пријавила је протесте у скоро свим савезним државама.

У Рајни-Платинат блокирани су аутопутеви око Мајнца, а очекује се да ће се велики број трактора окупити у Алцају и одатле кренути ка Мајнцу, преноси њемачки Шпигел.

У савезној држави Сарланду конвоји трактора изазвали су поремећај саобраћаја, посебно на сјеверу те државе, а у Сјеверној Рајни-Вестфалији полиција је затворила раскрсницу на путу због прекида у саобраћају који су изазвали трактори.

У Бремену се очекује долазак до 2.000 возила, у Диселдорфу шест скупова са тракторима и један са камионима, док је Хамбург напред упозорио на хаос у саобраћају, наводи Шпигел.

У Берлину је планиран протест испред Бранденбуршке капије, а протест се очекује и у Келну.

Први трактори су стигли и до аеродрома у Мешеде-Шурену Хохсауерланду, а пољопривредници блокирају писту тракторима.

У Хесену је конвој од око 200 трактора кренуо из Ветерауа ка Висбадену, у Саксонији-Анхалту дошло је до прекида саобраћаја, а у Саксонији су се пољопривредници окупили на бројним раскрсницама око Лајпцига.

Трактори су ненајављено пола сата блокирали оба улаза на аутопут код округа Фрауенаурах у Ерлагену, а према наводима полиције, на пут код Селба бачени су слама, стајско ђубриво и силажа.

Пољопривредници су најавили да ће блокирати главне саобраћајне и логистичке руте до понедјељка сљедеће недјеље и упозорили да ће укидање пореских олакшица отјерати фарме из пословања, наводи Ројтерс.

Како је раније објавио Дојче веле, очекује се да данас неће бити дијела Њемачке који ће нормално фунционисати.

Власти су позвале грађане да данас више користе шински превоз и одустану од вожње аутомобила, а послодавци су поручили запосленима да раде од куће гдје је могуће, док ће школе правдати изостанке дјеци.

Коалициона влада канцелара Олафа Шолца, коју чине социјалдемократе, зелени и либерали, прошлог мјесеца је направила план који подразумева укидање ослобађања од пореза на пољопривредна возила и пореских олакшица на дизел.

Ти приједлози су дио пакета за попуњавање празнине од 17 милијарди евра у буџету за 2024. годину.

Њемачка влада је у четвртак дијелимично попустила у својим плановима и рекла да ће ослобађање од пореза на возила бити задржано и да ће постепено враћати субвенције за гориво, али је удружење њемачких пољопривредника инсистирало на потпуном поништењу планова и поручило да ће наставити са "недјељом акције", која данас почиње.

 

ALDI(von der Leyen) logistics platform blocked by farmers in Lingen, Germany during today's nationwide protest against the regime in Berlin. pic.twitter.com/6cgWvKJzDN

— Truthseeker (@Xx17965797N) January 8, 2024

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана