Највеће климатске катастрофе у 2022. коштале најмање по три милијарде долара

ГС
Ураган Ијан
Foto: Архива | Ураган Ијан

ЛОНДОН - Свака од десет најскупљих олуја, поплава и суша у 2022. коштала је најмање три милијарде долара, показује извјештај хуманитарне организације Кристијан ејд.

Извјештај је издвојио најгоре катастрофе повезане с климом ове године, у тренутку када свијет погађају све силовитије олује, обилне кише и суше изазване растућим глобалним температурама као посљедицом људске активности, наводи британски лист Гардијан.

Он укључује олује и сушу у Великој Британији и Европи, заједно с великим догађајима на свим насељеним континентима. Према извјештају, ураган Ијан имао је највеће финансијске посљедице, од 100 милијарди долара, када је у септембру погодио САД и Кубу.

Због урагана је живот изгубило 130 људи, а раселило се више од 40.000, наводи се у извјештају хуманитарне агенције.

Најтеже посљедице у смислу људских губитака имале су поплаве у Пакистану од јуна до септембра, за које су научници утврдили да су знатно вјероватније због климатских промјена, а које су проузроковале 1.739 смртних случајева и расељавање седам милиона људи, наводи Гардијан. Поплаве су коштале 5,6 милијарди долара, иако су то само осигурани губици, а процјењује се да су стварно коштале више од 30 милијарди долара, наводи Кристијан ејд.

- Десет издвојених климатских катастрофа у прошлој години од којих је свака коштала више од три милијарде долара указује на финансијску цијену недјеловања у борби против климатске кризе. Али иза бројки у доларима леже милиони прича људских губитака и патње - сопштио је извршни директор организације Патрик Ват.

Према извјештају десет најскупљих климатских катастрофа у 2022., у смислу осигураних штета, налазе се олуја Јунис у Белгији, Њемачкој, Ирској, Холандији, Пољској и Великој Британији, са штетом од 4,3 милијарде долара у фебруару, затим поплаве у источној Аустралији, 7,5 милијарди долара од фебруара до марта, априлске поплаве у  Јужноафричкој Републици - три милијарде долара и поплаве у Пакистану- са штетом од 5,6 милијарди долара.

На списку су и поплаве у Кини, од 12,3 милијарде долара, вишемјесечна европска суша, са штетом од 20 милијарди долара, ураган Фиона, Кариби и Канада у септембру, од три милијарде долара, као и ураган Ијан, на Куби и у САД, од септембра до октобра који је причинио штету од 100 милијарди долара.

Током цијеле године били су присутне бразилска суша,која је коштала до сада четири милијарде долара, као и суша у Кини са штетом од 8,4 милијарде долара.

Поред 10 најскупљих катастрофа, извјештај хуманитарне организације истиче друге значајне инциденте везане за климу који су такође изазвали смрт, расељавање, девастацију и штету по животну средину. Они укључују поплаве у Малезији, Бразилу и западној Африци, дуготрајну сушу на Рогу Африке, топлотне таласе у Индији и Пакистану, на Арктику и Антарктику, пожаре у Чилеу, олује у југоисточној Африци и на Филипинима и тропски циклон у Бангладешу, наводи Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана