Најважнији састанак Г7 ове године данас у Пуљи, први пут присуствује папа

Танјуг
Foto: Илустрација

ПУЉА- Најважнији састанак Г7 ове године одржава се данас и сутра у Пуљи у Италији и то ће бити први пут у историји да папа присуствује једном таквом скупу.

Једна од најважнијих тема самита је рат у Украјини, али ће неке од тема бити и климатска криза, Африка због питања илегалних миграција, као и Блиски исток, али и вјештачка интелигенција о којој ће говорити и папа, наводи ББЦ.

Очекује се да ће лидери Г7 одобрити план да Украјини обезбиједе зајам од 50 милијарди долара од камате на замрзнута руска средства на Западу.

Г7 је одлучан да повећа помоћ Украјини у оружју, пренио је Блумберг, наводећи да ће са самита бити апеловано на Кину да престане да подржава Русију у рату са Украјином давањем технологије и делова наоружања.

На крају састанка ће бити издата изјава од око 30 страница која је начелно већ припремљена и усвојена.

Самит се одржава у ексклузивном ризорту Борго Ењација у којем је безбједност  на највишем нивоу, а Шенгенски споразум је суспендован је на три дана.

Папа Фрања на самит стиже сутра када ће се говорити о вјештачкој интелигенцији и учествоваће у дискусији, упозоравајући да њено коришћење може да представља опасност по етику и људска права, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Самиту ће, поред лидера Г7, присуствовати и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, као и члан краљевске породице Саудијске Арабије Бин Салман, индијски премијер Нарендра Моди, бразилски предсједник Лула да Силва, као и аргентински Хавијер Милеј.

Биће присутни и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, ОЕБС-а Матијас Корман, као и директорка ММФ-а Кристалина Георгијева, предсједник Свјетске банке Аџај Банга, као и председници афричких земаља, Уједнињених Арапских Емирата и Мауританије.

Италијански предсједник Серђо Матарела и премијерка Ђорђа Мелони дочекаће вечерас предсједнике САД, Канаде, Француске, Њемачке, Јапана, Велике Британије, као и представнике ЕУ, а затим ће присуствовати инаугурационој вечери у Бриндизију.

Произвођач сладоледа Винћенцо Јанаконе креирао је поводом самита Г7 у Пуљи седам нових укуса сладоледа, по један за сваку чланицу Г7.

Јанаконе је рекао да би волио да делегације пробају нове укусе и да био врхунац његовог живота када би били додати на јеловник у Борго Ењацију.

"Мислим да се то неће догодити - али никада не реци никад", рекао је Јанаконе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана