Најмоћнији човјек Либана убијен у нападу у којем је бачено 80 тона бомби

Анадолија, Агенције
Најмоћнији човјек Либана убијен у нападу у којем је бачено 80 тона бомби

АНКАРА - Израелска војска објавила је да је убила генералног секретара Хезболаха Хасана Насралаха у ваздушном нападу на регију Дахиех на југу Бејрута.

Портпарол Израелске војске је објавио да је Насралах “ликвидиран” током операције усмјерене на централну команду Хезболаха која се налази испод стамбене зграде у јужном предграђу Бејрута.

Објаснио је да је ваздушни напад изведен уз “прецизне обавјештајне податке војне обавјештајне агенције”, циљајући локацију на којој је Хезболахово водство наводно координирало нападе на Израел.

Додао је да је операција резултирала и смрћу Али Каркија, вође Хезболаховог јужног фронта, и неколико других команданата Хезболаха.

Израелски дневни лист “ Yedioth Ahronoth” објавио је да је вођа Хезболаха Насралах убијен у ваздушном нападу у којем је бачено 80 тона бомби на његову локацију у јужном предграђу Бејрута.

-Преко 80 тона експлозива, укључујући бомбе за разбијање бункера, коришћено је за напад на командни бункер Хезболаха у којем је убијен Хасан Насралах - објавио је “ Yedioth Ahronoth ”.

Хезболах још није коментарисао ове тврдње.

Насралах је служио као 3. генерални секретар Хезболаха, а наслиједио је Абаса ал-Мусаса којег су убиле израелске снаге у фебруару 1992. године.

Израел од понедјељка напада Либан. Убијено је више од 700 људи, а рањено скоро 2.200, према подацима које је објавило либанско Министарство здравља.

Насралах годинама није виђен у јавности због страха да ће га Израел убити. Насралаха многи сматрају најмоћнијом особом у Либану, са чак 100.000 бораца на располагању.

Чланови шиитске политичке и војне фракције су такође посланици у парламенту.

Насралах је рођен у Беируту 1960. године у сиромашној шиитској породици у сиромашном предграђу Беирута, Шаршабуку.

Након расељавања у јужни Либан, студирао је теологију и био је описан као побожни и мотивисани студент ислама.

Придружио се Хезболаху 1982. године, када је група формирана, након његовог учешћа у покрету Амал, политичкој и паравојној организацији.

Након што се уздигао кроз његове редове, 64-годишњак је водио Хезболах у сукобима са Израелом и учествовао у сукобу у сусједној Сирији.Под његовим вођством, група је трансформисана у регионалну војну и политичку силу.

Насралах је зацементирао Хезболах као највећег непријатеља Израела, тражећи дубље савезе са шиитским вејрским вођама у Ирану и палестинским милитантним групама попут Хамаса.

Насралах има безброј сљедбеника широм арапског и исламског свијета, али га у већем дијелу Запада сматрају екстремистом.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана