Најмање 4.815 дјеце сексуално злостављали свештеници у Португалу

Танјуг
Најмање 4.815 дјеце сексуално злостављали свештеници у Португалу

ЛИСАБОН - Најмање 4.815 дjеце била су жртве сексуалног злостављања од стране свештеника португалске католичке цркве у последњих више од 70 година, саопштила је данас комисија задужена за истраживање сексуалног злостављања у католичкој цркви.

Независни комитет за проучавање злостављања дjеце у католичкој цркви, који су основали бискупи у тој земљи пре нешто више од годину дана, истраживао је наводне случајеве од 1950. па надаље, преноси Ројтерс.

''Желимо да одамо искрену почаст онима који су били жртве злостављања током свог детињства и усудили се да подигну глас'', рекао је шеф комисије, дечији психијатар Педро Стрехт

. ''Они су много више од статистике. Већина починилаца, односно 77 одсто њих, били су свештеници, а већина жртава мушкарци'', рекао је Стрехт и додао да су жртве пре свега злостављане у католичким школама, свештеничким домовима, исповедаоницама и другим локацијама.

Раније је црква саопштила да је спремна да ''предузме одговарајуће мере". Оптужбе о злостављању долазе од људи из различитих средина, из свих региона земље, као и од португалских држављана који живе у другим земљама Европе, Африке и Америке, наводи Ројтерс.

У саопштењу се наводи да су нека мjеста у Португалу, попут одређених богословија и вjерских институција, ''праве црне тачке'', гдjе је долазило до злостављања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана