Најмање 35 Палестинаца погинуло у централној Гази

ГС/Агенције
Најмање 35 Палестинаца погинуло у централној Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса траје 86 дана. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху најавио је да ће борбе против Хамаса наставити да се воде на свим фронтовима, још много мјесеци. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ночи извеле талас ваздушних напада на Појас Газе.

Најмање 16 Палестинаца ухапсиле израелске снаге широм Западне обале током ноћи

Најмање 16 Палестинаца ухапсиле су протекле ноћи израелске снаге,  током рација широм окупиране Западне обале, саопштило је Друштво палестинских затвореника.

У саопштењу се наводи да су рације спроведене током протекле ноћи широм окупиране Западне обале, укључујући Наблус и Хеброн.

Израелске снаге су од 7. октобра ухапсиле укупно 4.876 Палестинаца на Западној обали, истиче се у саопштењу, пренијела је Ал Џазира.

Најмање 35 Палестинаца погинуло у централној Гази у израелским нападима

Најмање 35 Палестинаца погинуло је данас у израелским нападима на централни дио Појаса Газе, рекли су представници болнице из Деир ал-Балаха.

Званичници из болнице Ал-Акса у центру Деир ал-Балаха рекли су да је у ту болницу данас допремљено 35 тијела.

У области Звајде у централној Гази, у израелском ваздушном нападу погинуло је најмање 13 људи, а на десетине је рањено, рекли су свједоци за АП.

Више од 21.600 Палестинаца је погинуло, а рањено је више од 55.000 у Појасу Газе од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази којим управља Хамас.

Историјска обиљежја у граду Гази уништена у израелским нападима

Познато посљедњег јавно купатило из отоманског доба Ел Самара, древна Велика џамија Омари и друге историјске знаменитости у граду Гази, уништени су у израелском бомбардовању од почетка сукоба 7. октобра, показују снимци до којих је дошла Ал Џазира.

Историјско јавно купатило Ел Самара, познато и као Хамам Ел Самара, у улици Омар ал-Мухтар у граду Гази, старо више од 800 година, сада је у рушевинама.

Исто је и са древном Великом џамијом Омари у Гази, која вуче корене из предисламског доба.

У насељу Дараџ, израелски ваздушни напади уништили су Каср ал-Башу, Пашину палату, изграђену током мамелучке ере у 13. веку. У згради се налазио и музеј који приказује артефакте из грчког, римског, византијског и исламског доба, преноси Ал Џазира.

Коен: Израел спреман да пусти бродове да донесу помоћ на обале Газе

Израел је спреман да одмах дозволи страним бродовима да испоруче помоћ ратом разореном Појасу Газе, као дио предложеног морског коридора са Кипра, изјавио је данас израелски министар спољних послова Ели Коен, наводећи четири европске земље као потенцијалне учеснике, преноси Ројтерс.

-Може да почне одмах -  рекао је Коен за Радио станицу Тел Авив, наводећи да би Британија, Француска, Грчка и Холандија могле да учествују у достави хуманитарне помоћи преко кипарске луке Ларнака до Газе, пошто у посједу имају бродове који могу да пристану директно до плитке обале Газе.

- Тражили су од нас да опрема дође преко (израелске луке) Ашдод. Одговор је не. Неће доћи преко Ашдода. Неће доћи преко Израела - рекао је Коен.

Према аранжману који је први предложила Никозија у новембру, терет би прошао безбједносну инспекцију у кипарској луци Ларнака, прије него што исплови ка 370 километара удаљеној обали Појаса Газе.

Кипарски план, према коме би израелски безбједносни агенти били укључени у инспекције у Ларнаки, подржао је раније и грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Неколико европских и арапских земаља донатора до сада је послало помоћ Гази преко оближњег египатског приобалног града Ал Ариша, а Израел је био укључен у праћење тих пошиљки.

Ако план буде остварен, пише Ројтерс, то би значило прво ублажавање израелске поморске блокаде наметнуте Појасу Гази 2007. године, када је Хамас преузео у тој палестинској енклави.

Исламски џихад: Неће бити договора о таоцима док су израелске трупе у Гази

Зијад ал Накла, лидер палестинског Исламског џихада, рекао је да неће бити споразума о ослобађању талаца све док трају борбе у Појасу Газе.

Ал Накла је истакао да та терористичка група неће бити страна ни у каквом договору док трупе Израелских одбрамбених снага (ИДФ) остају у палестинској енклави, наводи Ал Араби.

Катарски посредници су наводно рекли израелским званичницима да се Хамас "у принципу слаже“ да настави преговоре за ослобађање нових талаца заробљених током напада 7. октобра, у замену за примирје у Појасу Газе у трајању до месец дана.

Није познато колико талаца држи Исламски џихад, терористичка организација која окупља мање људи него Хамас, пише Тајмс оф Израел.

Израел: Кабинет одобрио замјену дужности министара спољних послова и енергетике

Израелски кабинет је одобрио именовање министра енергетике Израела Каца за министра спољних послова и он ће замијенити Елија Коена. 

Према интерном споразуму о ротацији дужности потписаном прошле године, Коен ће преузети Министарство енергетике, али ће и даље бити члан безбједносног кабинета, пише Тајмс оф Израел.

Кац долази у Министарство спољних послова Израела у тренутку док траје рат Израела и палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе.

Замјена функција Коена и Каца мораће да буде одобрена у Кнесету прије него што ступи на снагу.

Коен: Израелска влада сноси одговорност за напад изведен 7. октобра на Израел

Израелска влада сноси одговорност за напад  Хамаса 7. октобра и мора да се формира истражни комитет који ће позвати на одговорност оне који су били немарни, изјавио је данас израелски министар спољних послова Ели Коен.

Коен је додао да је обнављање сигурности на првом мјесту, пренела је Ал Џазира.

- Неће бити Хамаса и вратићемо отете. Преузећемо безбедносну контролу над Газом - истакао је Коен.

Талас ваздушних напада ИДФ-а током ноћи

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ночи извеле талас ваздушних напада на Појас Газе, док се копнене операције настављају. 

ИДФ истиче да су мете биле војне зграде Хамаса, те тунел, као и друга инфраструктура.

Нетанијаху: Израел поново преузима контролу границе Газе са Египтом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је да ће Израел поново преузети контролу над границом Појаса Газе са Египтом, како би била проширена мисија "неутралисања" палестинске милитантне групе Хамас.

Нетанијаху је у суботу рекао да је ''рат на врхунцу'' и да тампон зона Филаделфијског коридора, која се протеже дуж границе Газе са Египтом ''мора бити у рукама Израела'', преноси Гардијан.

Он је додао да ће рат Израела и Хамаса потрајати још ''много месеци''.

- Рат ће трајати све док Хамас не буде елиминисан и таоци не буду ослобођени. Гарантујемо да Газа више неће представљати пријетњу Израелу -  рекао је Нетанијаху.

WAFA: У израелским нападима на кампове у Гази убијено више од 25 Палестинаца

Више од 25 Палестинаца је убијено, а неколико десетина је рањено синоћ у нападу израелских снага на кампове Нусеират и Ал-Магази, јавља палестинска агенција WAFA.

Здравствени извори су рекли да су најмање три грађана погинула, а други су рањени, углавном жене и дјеца, након што су израелски ратни авиони гађали кућу породице Салем у области Ал-Савара у кампу Нусеират.

Додаје се да је још неколико људи из друге породице након што је, такође, авионом гађана њихова кућа код Нусеирата.

Пет грађана је убијено, а више њих је рањено након што су ратни авиони гађали кућу једне породице у кампу Магази у централном Појасу Газе.

Истиче се да је најмање 12 грађана убијено, а више њих, већином дјеце, рањено након што је израелски авион бомбардовао кућу у оболасти Ал-Заваида.

Жртава је било и у Рафи.

Од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра у Појасу Газе убијено је 21.672 Палестинаца, а укупан број рањених износи 56.165, саопштило је палестинско Министарство здравља.

У посљедња 24 часа у тој енклави убијено је 165, а повријеђено 250 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана