Најмање 34 особе преминуле од посљедица велике врућине у Индији

Танјуг
Најмање 34 особе преминуле од посљедица велике врућине у Индији

ЊУ ДЕЛХИ - Најмање 34 особе умрле су у протекла два дана у топлотном таласу који је погодио велики дио сјеверне индијске државе Утар Прадеш, саопштили су данас индијски званичници.

Љекари су јавно савјетовали грађане старије од 60 година да остану у затвореном простору током дана јер су особе које су преминуле имале више од 60 година и историју здравствених проблема који су се по свему судећи погоршали због велике врућине, преноси АП.

Смртни случајеви су се догодили у округу Балија, око 300 километара југоисточно од Лакнауа, главног града државе Утар Прадеш.

Како је саопштено из здравствених служби, у четвртак су пријављена 23 смртна случаја, а још 11 људи је умрло у петак, а већина смртних исхода наступила је као посљедица срчаног и можданог удара или дијареје.

Индијска хидро-метеоролошка служба саопштила је да је у петак у Балији измерена максимална температура од 42,2 степена Целзијуса, 4,7 Ц изнад уобичајене.

Жарко љето је изазвало и нестанке струје широм државе, остављајући људе без текуће воде, вентилатора или клима уређаја због чега су многи грађани организовано изашли на протесте.

Премијер Утар Прадеша Јоги Адитијанат увјерава јавност да влада предузима све неопходне мјере да обезбиједи несметано снабдијевање електричном енергијом.

Он је позвао грађане да сарађују са властима и разумно користе струју.

-Свако село и сваки град би требало да имају адекватне испоруке струје током ових врућина. Ако дође до било каквих кварова, требало би да буду одмах отклоњени - поручио је Адитијанат.

Април, мај и јун углавном су врели у већини дијелова Индије пре него што монсунске кише донесу расхлађење и ниже температуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана