Најмање 16 погинуло, најмање 20 повређено у руском нападу на град у Украјини

Танјуг
Најмање 16 погинуло, најмање 20 повређено у руском нападу на град у Украјини

КИЈЕВ - Најмање 16 људи од којих једно дијете погинуло је, а најмање 20 њих је повређено данас приликом руског напада на украјински град Костјантиновку на истоку те земље, изјавили су украјински званичници.

Како преносе локални медији, ријеч је о ракетном нападу, и погођени су пијаца, продавнице и апотека у том граду, који се налази у близини линије фронта.

Украјински предсједник Володимир Зеленски осудио је напад рекавши да ''руско зло мора бити поражено што је прије могуће“ и додао да вјерује да је Русија намјерно напала баш тај ''мирни град''.

''Када неко у свијету и даље покушава да реши нешто руско, то значи затварање очију пред реалношћу. Ово је још један терористички напад Руске Федерације. Они су намјерно ударили на пијацу'', рекао је Зеленски. Напад се догодио за време ненајављене просете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву.

Зеленски је додао да су убијени "људи који нису учинили ништа лоше'' и упозорио да би број погинулих могао да се повећа. Костјантиновка, у којој је живело око 70.000 становника прије почетка руске инвазије, пре 18 месеци, удаљена је око 30 километара од разореног града Бахмута, гдје су тешке борбе вођене мјесецима, док је од Кијева, где се Блинкен састајао са Зеленским и другим украјинским лидерима у посети која је имала за циљ да покаже подршку Украјини против руске инвазије, удаљен око 560 километара.

Данашњи напад услиједио је после низа руских напада на градове у источној Украјини у којима је погођена цивилна инфраструктура, укључујући популарни кафић, хотел и продавнице.

Из Кремља је као коментар на Блинкенову посјету раније данас саопштено да Москва верује да Вашингтон планира да финансира украјинску војску како би водила рат ''до последњег Украјинца''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана