Најмање 12 погинулих у нападу код болнице Шифа: Хепатитис А пријети становништву Газе

ГС
Најмање 12 погинулих у нападу код болнице Шифа: Хепатитис А пријети становништву Газе

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 105. дан. У израелским нападима на избјеглички камп Тулкарм током претходна два дана страдало најмање осам особа, док их је на десетине повријеђено.

Премијер Израела обавјестио је САД да се противи успостављању било ког модела палестинске државе у оквиру послијератних сценарија. С друге стране, Стејт департмент тврди не постоји начин да се ријеше безбједносни изазови у региону без успостављања палестинске државе.

Најмање 12 људи је погинуло у израелском ваздушном нападу у близини болнице Шифа у граду Газа, јављају палестински медији.

Према извјештајима, у ваздушном нападу израелских снага погођена је стамбена зграда, при чему је погинуло најмање 12, а има и повријеђених.

Покушаји спасавања људи заробљених испод рушевина су у току.

Египат разговара са Хутима и Техераном о смиривању ситуације у Црвеном мору

Египатски званичници воде разговоре са представницима јеменских Хута које подржава Иран, као и са самим Техераном у покушају да поврате мир у међународне воде након што су њихови напади озбиљно утицали на поморске путеве на Црвеном мору, преноси Тајмс оф Израел.

Каиро је наводно критиковао нападе које су предводиле САД и Уједињено Краљевство на циљеве Хута у Јемену, рекавши да вјерује да одговор на окончање напада Хутиа у Црвеном мору није војни.

"Боље је тражити рјешење које убрзава крај главног узрока, а то је текући рат у Појасу Газе“, рекао је египатски званичник, позивајући се на тврдњу Хута да циља бродове са везама са Израелом као показивањем подршке Палестинцима у Гази.

У оквиру напора Египта да смири ситуацију, очекује се да ће ирански министар спољних послова посјетити Каиро наредних дана.

Шеф СЗО: Хепатитис А шири се међу становништвом Газе

Најмање 24 случаја хепатитиса А и хиљаде случајева жутице откривено је у Појасу Газе, пошто је приступ чистој води и даље строго ограничен, упозорио је на платформи Икс (Твитер) шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус.

Хепатитис А, вирусна инфекција јетре, обично је блага, "али повремено може да изазове тешку болест“, наводи шеф СЗО.

Док су само 24 случаја потврђена тестирањем због ограничених средстава, вјерује се да су хиљаде случајева жутице повезане са инфекцијом јетре, што указује да се можда проширила много више него што тестирање показује.

"Нехумани животни услови, готво без воде за пиће, чистих тоалетa или могућности да се одржи чистоће околине омогућиће да се хепатитис А и даље шири“, пише Гебрејесус, описујући здравствену кризу као "експлозивну“.

"Капацитет за дијагностиковање болести остаје изузетно ограничен. Не постоји функционална лабораторија. Капацитет лијечења је такође ограничен“, наглашава шеф СЗО.

Како је додао, СЗО наставља да позива на несметан и безбједан приступ медицинској помоћи и на заштиту здравља.

Хути испалили пројектиле на амерички танкер, нема штете

Јеменска милитантна група Хути повезана с Ираном лансирала је двије противбродске балистичке ракете на танкер у власништву САД, али су ракете пале у воду близу брода, не изазивајући штету, саопштила је америчка војска.

Служба за праћење пловидбе саопштила је на друштвеним мрежама да је "прилично мали хемијски танкер напустио луку у Црвеном мору у Џеди, у Саудијској Арабији за Кувајт, али је њен аутоматски идентификациони систем у уторак био одјављен са мреже", док је пролазио близу Јемена.

Хути су преузели одговорност за напад, који се догодио синоћ око 21 часа по локалном времену, преноси Ројтерс.

Они тврде да нападају бродове у знак солидарности с Палестинцима који се налазе на удару Израела у Гази. Прошле недеље, САД су започеле су бомбардовање положаја Хута у Јемену, а ове недјеље Вашингтон је вратио ову организацију на списак "терористичких" група.

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да ће се амерички напади на Јемен наставити, чак иако то не заустави активности Хута.

Израел је током претходна два дана извео више напада на избеглички камп Тулкарм у којима је страдало најмање осам особа, док их је на десетине повријеђено, а више стотина Палестинаца ухапшено је у рацијама.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да је обавијестио Сједињене Државе да се противи успостављању било ког модела палестинске државе у оквиру било каквог послијератног сценарија. Нетанјаху је истакао како је раније већ обећао јавности да ће наставити са офанзивом у Гази док Израел не оствари "одлучујућу побједу над Хамасом".

Сједињене Државе су пак саопштиле да не постоји начин да се ријеше безбједносни изазови у Израелу и ширем региону без успостављања палестинске државе. Портпарол Стејт департмента Метју Милер такође је рекао да Израел тренутно има прилику да ријеши кризу, јер су земље у региону спремне да Израелу дају безбједносне гаранције, преноси РТС.

Док траје сукоб Израела и Хамаса, нешто јужније, у току су ваздушни напади САД и Велике Британије на јеменске Хуте, које подржава Иран, а који су претходно гађали бродове у Црвеном мору и Аденском заливу. Први пут од америчко-британског одговора на нападе Хута, реаговао је вођа јеменских побуњеника Абдул Малик ел Хути и нагласио да ће се напади на бродове око мореуза Баб ел Мандеб наставити, као и да их одговори САД и савезника неће уплашити.

Недуго потом, Америка је извела нови напад на противбродске ракете јеменских побуњеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана