Најмање 100 жртава разорног циклона у Малавију и Мозамбику

Танјуг
Најмање 100 жртава разорног циклона у Малавију и Мозамбику

БЛАНТАЈЕР – Разорна тропска олуја Фреди, која је други пут за мјесец дана прошла јужном Африком, однела је животе најмање 100 људи у Малавију и Мозамбику, оставила десетине повређених и причинила велику материјалну штету, преноси Гардијан.

Према подацима Светске метеоролошке организације Фреди је једна од најјачих олуја икада забележених на јужној хемисфери и могла би да буде најдуготрајнији тропски циклон, наводи британски лист.

У суботу је олуја погодила средишњи Мозамбик. Бројне куће остале су без кровова, а у подручју око луке Келимане дошло је до великих поплава, након чега је олуја кренула према Малавију уз олујне кише које су изазвале клизишта.

Праве размере штете и тачан број погинулих, посебно у Мозамбику, још нису јасни јер у деловима погођеног подручја нема струје и телефонског сигнала. У олуји у Малавију је погинуло 99 људи, укључујуćи 85 у главном трговачком центру Блантајер, рекао је у понедељак Чарлс Калемба, комесар Одељења за управљање катастрофама.

Укупан број погинулих у олуји Фреди у Мозамбику, Малавију и Мадагаскару од када је прошлог месеца први пут погодила копно сада је око 136, наводи Гардијан. Централна болница у Блантајеру примила је најмање 60 тела до раног поподнева, рекла је Ројтерсу телефоном директорка организације Лекари без граница (МСФ) Марион Пешаир, додајуćи да се око 200 повређених лијечи у болници.

Портпарол полиције Малавија рекао је Ројтерсу да спасилачке екипе траже људе који се воде као нестали у Блантајеру, другом по величини граду у земљи, где је у понедјељак још увијек падала киша, а многи становници су били без струје.

"Страхује се да су неки нестали људи затрпани у рушевинама", рекао је портпарол. Малавијска национална електропривредна компанија Егенко саопштила је да је капацитет производње електричне енергије нестабилан и да је у понедељак дошло два пута до потпуног гашење система. Затворене су све главне хидроелектране како би их заштитили од оштеćења, наводи се у саопштењу.

Најмање 10 људи погинуло је у провинцији Замбезија у Мозамбику, саопштио је покрајински званичник из Националног института за управљање ризицима од катастрофа,додајуćи да су те бројке и даље привремене.

Министар здравља Мозамбика Арминдо Тиаго је такође саопштио да је ситуација критична у провинцији Замбезиа, и да је обим штете у овом тренутку непознат јер нема података из свих региона.

Званичник УНИЦЕФ-а у Мозамбику Гај Тејлор изјавио је из Келиманеа да хуманитарне службе немају довољно капацитета за последице катастрофе тако великих размера

. Мозамбик је забележио у последње четири недеље више падавина од годишњег просека Малави се бори са најсмртоноснијим избијањем колере у својој историји, а агенције УН упозоравају да би ситуација сада могла да се погорша.

Научници кажу да климатске промене чине тропске олује јачим јер океани апсорбују топлоту из емисија гасова стаклених башти, а када топла морска вода испарава, топлотна енергија се преноси у атмосферу, наводи Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана