Најмање 10 Палестинаца погинуло у израелском нападу на Џенин, око 100 рањених

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЏЕНИН- Број убијених Палестинаца жештоким борбама у Џенину, на Западној обали, порастао је на 10, а хиљаде становника приморано је да напусти домове, саопштиле су палестинске власти, преноси Ројтерс.

Израел је близу завршетка операције и испуњења циљева у Џенину, саопштио је савјетник израелског премијера Бењамина Нетањахуа.

Израелске снаге су у понедељак покренуле велику ваздушну и копнену офанзиву на Џенин на окупираној Западној обали, што је највећа војна операција на палестинској територији у посљедњих 20 година.

У акцији, која се описује као "опсежан напор против тероризма", учествовале су стотине израелских командоса подржаних дроновима, навела је палестинске власти да обуставе комуникацију са Израелом и изазвала забринутост САД и УН везано за хуманитарну ситуацију.

Палестинац рањен током сукоба преминуо је током ноћи, а друго тијело је пронађено јутрос, чиме је број погинулих порастао на 10, са око 100 рањених, од којих 20 у критичном стању, саопштило је палестинско министарство здравља.

Милитантна организација Исламски џихад саопштила је да су четворица погинулих њени борци.

Хамас, још једна исламистичка фракција, признала је једну жртву, а није познато да ли су осталих пет погинулих, мушкарци од 17 до 23 године, борци или цивили, наводи Ројтерс.

Израелска војска саопштила да су њене снаге убиле девет Палестинаца и да је ријеч о исламистичким борцима.

Очекује се да ће данас установе и предузећа широм окупиране Западне обале бити затворене у одговору на позив за генерални штрајк, као знак протеста против израелске операције, коју су палестинске власти предсједника Махмуда Абаса назвале "ратним злочином".

Палестински Црвени полумјесец саопштио је да је евакуисао 500 породица, или око 3.000 људи, из кампа у Џенину, у којем живи око 14.000 људи, а хуманитарне организације позвале су Израел да гарантује неометан приступ за помоћ.

Амерички Стејт департмент у понедјељак је саопштио, након напада израелских снага на Џенин, да је од кључног значаја да се предузму све могуће мјере предострожности како би се спријечило убијање цивила.

Додаје се да САД подржавају "право Израела да брани свој народ од Хамаса, Палестинског исламског џихада и других терористичких група".

Уједињене нације су саопштиле да све војне операције треба да се изводе у складу са међународним правом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана