Најмање 10 особа погинуло од ауто-бомби које су детонирали милитанти Ал Шабаба

Танјуг
Foto: АФП

МОГАДИШ- Најмање 10 особа је погинуло када су двије ауто-бомбе детонирали милитанти групе Ал Шабаб у централној сомалијској регији Хиран, саопштила је данас милиција која је савезник владе и локални старјешина.

"Јутрос су нас пробудиле двије огромне експлозије. Видјели смо многе куће сравњене са земљом. Најмање 10 особа је погинуло, укључујући цивиле, војнике", рекао је локални старјешина Ахмед Нур, пренио је Ројтерс.

Портпарол милиције Фарах Абдулахи је потврдио да је у експлозијама погинуло најмање 10 особа.

Огранак Ал Каиде Ал Шабаб води побуну против сомалијске владе од 2007. године, подсјећа Ројтерс.

Владине снаге и савезничке кланове милиције познате као Макавизли, потиснуле су милитанту групу из Хирана прошле године, али је Ал Шабаб наставио да изводи нападе.

Милитантна група Ал Шабаб преузела је одговорност у саопштењу, наводећи да је циљала на "отпадничке милиције и војнике".

Побуњеници су под притиском од августа прошле године, када је предсједник Хасан Шеик Мохамуд покренуо војну офанзиву убрзо након што је ступио на дужност.

Владине снаге и Макавизли добили су подршку од Сједињених Држава и трупа Афричке уније.

Влада каже да је убила стотине милитаната Ал Шабаба и поново заузела десетине насеља, иако различите стране често дају опречне приче о сукобима, наводи британска агенција.

Упркос офанзиви, Ал Шабаб је посљедњих мјесеци изводио честе нападе, укључујући неколико у главном граду Могадишу, на владине објекте и хотеле.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана