Најбогатије насеље Газе сравњено преко ноћи: Најгоре долази

GS
Foto: ABC News

ГАЗА - Прије рата, Римал је било најугледније насеље у Гази, са живахним продавницама, кафићима, посластичарнама и погледом на Медитеран. Данас углавном стоји у рушевинама након жестоког израелског бомбардовања, што је јасан знак да ниједан дио Газе неће бити сигуран у надолазећим седмица сукоба.

Становници Римала једноставно нису могли вјеровати када су први пут чули да је то подручје нападнуто. Док је палестинска енклава већ 16 година пренасељена, блокирана и захваћена хуманитарним кризама, Римал се издвајао. 

Карам Махер, 18-годишњи становник Газе, рекао је за "The Daily Telegraph" да у почетку нису мислили да су наредбе о евакуацији нешто озбиљно. "Све док израелски полицајац није назвао мог оца и рекао му да се морамо евакуисати ако нам је стало до наших живота".

Говорећи из хотела у близини Римала, додао је:

"Нисмо знали гд‌је да идемо, коначно смо одлучили доћи у овај хотел. Добро је коначно пронаћи смјештај, али је лоше јер ништа није као код куће. А и овд‌је могу чути експлозије."

Масовно израелско бомбардовање уништило је путеве које су иначе биле пуне уличних продаваца хране, уништило стамбене блокове и оштетило џамију и зграду универзитета. Кад је избио рат, рекао је Махер, осјећао се као да живи у "нереалном сну". Али сада се то "претворило у ноћну мору" чак и за имућније становнике Газе.

У новој тактици, Израел упозорава цивиле да евакуишу цијела насеља Газе, а не само појединачне зграде, а затим бомбама руше велика подручја у валовима ваздушних напада. У прошлим сукобима израелска је војска инсистирала на прецизности напада у Гази. Овај пут војни брифинзи наглашавају разарање које се изазива, пише "Телеграпх".

"Нећемо допустити стварност у којој се израелска д‌јеца убијају", рекао је Јоав Галант, министар одбране, на састанку с војницима у близини јужне границе у уторак.

"Уклонио сам сва ограничења - елиминисћемо свакога ко се бори против нас и употријебити све мјере које су нам на располагању."

Чак и уз упозорења о евакуацији, Палестинци кажу да неки не могу побјећи или немају куда отићи те да су цијеле породице згњечене под рушевинама.

Понекад напади долазе без икаквог упозорења, кажу преживјели.

"Није било никаквог упозорења или било чега", рекао је 58-годишњи Хасем Абу Манеа који је изгубио своју 15-годишњу кћер Јоану када је касно у уторак у нападу сравњен његова кућа у граду Гази. "Сједили смо тамо као цивили, обучени као и сви други."

Иако САД води преговоре с Израелом и Египтом о осигурању хуманитарног коридора, то би био голем задатак будући да се у Гази налази више од два милиона Палестинаца, од којих је готово половина млађа од 18 година.

Др Гасан Абу-Ситах, Палестинац који се 1988. преселио у Британију, рекао је да су болнице у Гази пренатрпане. У највећој болници у Гази, Ал-Шифа, која се налази у граду Гази и често је централна тачка његе у кризним тренуцима, толико је рањених да се само они најкритичнији могу оперисати, а пацијенти умиру чекајући његу.

"Откако сам почео разговарати с вама, прошле су двије минуте и 15 секунди откако смо започели позив, чуо сам три ваздушна напада", рекао је Абу-Ситах разговарајући с "The Daily Telegraph" путем Whatsapp позива.

Додао је:

"Болница је пуна људи чији су животи апсолутно уништени. Ако се не прекине бомбардовање или не буде хуманитарног коридора, мислим да ће палестински здравствени систем колабирати до краја седмице."

За оне који не могу остати у хотелима након што су побјегли од ваздушних напада, болнице и школе, од којих многе воде Уједињене нације, такође су постале импровизована склоништа од бомби са стотинама претрпаних ходника и учионица.

"Ниједно мјесто није сигурно у Гази. На мети су биле чак и школе УН-а. Овд‌је је некако сигурно”, додао је Афаф Ал-Најар, 21-годишњи студент који се склонио у хотел у граду Гази. “Муж моје најбоље пријатељице је убијен, можда у ваздушном нападу, можда од шрапнела, нико не зна - она је остала удовица у раним двадесетим", додао је.

Дан након што је Израел прогласио "потпуну опсаду" енклаве, у којој је прекинуто снабдијевање горивом, храном и електричном енергијом, једина електрана у Гази престала је с радом у сриједу послијеподне. Капацитет болница на цијелој територији је пред колапсом.

"Можете ли замислити да се нећемо моћи чак ни увјерити да су наши рођаци и пријатељи добро због нестанка струје и интернете везе?” рекао је Ал-Најар, један од студената који су се склонили у хотел. "Један мој пријатељ је повријеђен, његова мајка је убијена у ракетном нападу. Ако имате среће, добићете претходно упозорење, ако не, готово је. У Гази се нема гд‌је сакрити", рекла је.

Па је додала:

"Најгоре долази, сви смо мртви", преноси "Index".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана