Договорен прекид ватре у Нагорно Карабаху

ГС/Агенције
Договорен прекид ватре у Нагорно Карабаху

ЈЕРЕВАН,БАКУ-Договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у отцијепљеном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима, постигнут је данас уз посредовање руског мировног контигента, саопштиле су локалне власти и азербејџански званичници. Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је постигнут споразум о “суспензији антитерористичких мјера у Нагорно Карабаху” од данас у 13 часова по локалном времену, преноси агенција РИА Новости.

Споразум треба да ступи на снагу данас у 13 часова по локалном времену, односно у 11 сати по средњеевропском, пренио је Ројтерс. Разговори између азербејџанских званичника и јерменских власти у отцијепљеном региону о његовој "реинтеграцији" у Азербејџан требало би да се одрже сутра у азербејџанском граду Јевлаху.

-Договор о примирју постигнут је у преговорима са руским мировним контингентом у региону - рекли су локални званичници.

-Договором је предвиђено повлачење јерменских војних јединица и опреме из Нагорно-Карабаха, као и разоружавање локалних одбрамбених снага, - саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Дан раније Азербејџан је покренуо војну операцију у Нагорно-Карабаху и употријебио јаку артиљеријску ватру на тамошње јерменске положаје.

Азербејџан је напад назвао "антитерористичком операцијом" и саопштио да ће се наставити све док се сепаратистичка влада Нагорно-Карабаха не расформира и не предају, како је навео, "нелегалне јерменске војне формације".

У Нагорно-Карабаху, који је међународно признат као дио Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није под контролом Бакуа од раних 1990-их, након рата између Јерменије и Азербејџана. Азербејџан је поново заузео дијелове територије Нагорно-Карабаха и око њега у рату 2020. године.

Пашињан: Јерменија није учествовала у припреми текста споразума

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је данас да Јерменија није учествовала у припреми текста споразума о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху.

Пашињан је рекао да је његова канцеларија примила к знању одлуку да су власти у Нагорно-Карабаху пристале на прекид ватре, јавила је руска агенција Интерфакс.

Јерменија нема трупе у Карабаху од августа 2021. године, додао је он.

Скоро 100 људи убијено у Нагорно-Карабаху, тврди бивши лидер отцијепљеног региона

 Готово 100 људи је убијено, а више стотина је повријеђено у Нагорно-Карабаху у нападу азербејџанских снага, изјавио је данас бивши шеф регионалне владе отцијепљеног непризнатог региона Рубен Вардањан, наводећи да је ријеч о “типичној операцији етничког чишћења”.

Вардањан је рекао за Ројтерс из већински јерменског Нагорно-Карабаха да је Азербејџан покренуо “велики рат”, наводећи да сви то игноришу и да о томе ћуте и Русија и Запад.

Азербејџан је одбацио оптужбе да је његов циљ да етнички очисти Карабах и наводи да ће заштитити права јерменских цивила у тој области према сопственом Уставу.

Азербејџан је, међутим, саопштио да је одлучан да уклони политичке и војне структуре из отцијепљеног региона. Претходно је омбудсман Нагорно-Карабаха саопштио да је погинуло седам цивила, укључујући двоје деце, у азербејџанском нападу.

Гутереш:Забрињавајући извјештаји о жртвама у Нагорно-Карабаху, прекинути борбе

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је данас изузетну забринутост због извјештаја о жртвама у Нагорно-Карабаху и позвао да се одмах прекину непријатељства.

- Генерални секретар је изузетно забринут због употребе војне силе у региону и извјештаја о жртвама, укључујући податак да жртава има међу цивилним становништвом. Генерални секретар најоштрије позива на хитан прекид борби, деескалацију и строжије поштовање примирја из 2020. - наводи се у саопштењу његове канцеларије, преноси Ројтерс.

Гутереш је, како се наводи, "и даље забринут због хуманитарне ситуације на терену“ и понавља свој позив на хитне кораке како би се олакшао приступ хуманитарним акцијама ка људима којима је помоћ потребна.

- Он позива стране да се поново фокусирају на напоре да помогну у изградњи повјерења и обезбеђивању дугорочног мира у региону - наводи се у саопштењу.

Седморо цивила погинуло у азербејџанском гранатирању у Нагорно-Карабаху

Седам цивила, укључујући двоје дјеце, убијено је у Нагорно-Карабаху у азербејџанском гранатирању, јавила је јерменска државна агенција Арменпрес.

Агенција је навела, да је према информацијама из канцеларије омбудсмана из отцјепљеног непризнатог региона Карабаха, број цивилних жртава достигао седам и да су погинуле три жене, двоје дјеце и два мушкарца, пренијела је агенција РИА Новости.

Градоначелник града Мартуни Азнавур Сарјан погинуо је током борбе са азербејџанским снагама, јавио је јерменски портал 24њуз.ам.

Претходно је омбудсман Гегам Степањан саопштио да је у Нагорно-Карабаху погинуло укупно 27 особа, од којих је двоје цивила.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је данас да су војне акције у региону Нагорно-Карабаха успјешно настављене и да су неутралисани борбени положаји, као и наоружање и војна опрема јерменских оружаних снага.

Министарство је на Телеграму одбацило тврдње на друштвеним мрежама на неколико јерменских налога да азербејџанске оружане снаге гранатирају насељена подручја у Нагорно-Карабаху.

Министарство тврди да је азербејџанска војска високо прецизним оружјем гађала само легитимне војне циљеве, пренио је Ројтерс.

Министарство је претходно такође демантовало да Азербејџан користи дронове у нападу на  циљеве у Нагорно-Карабаху и негирало да гранатира положаје руских мировних снага у тој области.

Азербејџан је саопштио у уторак да покреће "локалне антитерористичке мјере" у Нагорно-Карабаху и захтева повлачење јерменских трупа из региона.

Јереван је заузврат рекао да нема јерменских снага у Карабаху и да Азербејџан спроводи  "агресију великих размјера".

Становници јерменске престонице изашли су на улице да протестују испред зграде владе, окривљујући руководство земље и премијера Никола Пашињана за ситуацију.

Русија позин на прекид крвопролића

Русија позива сукобљене стране у региону Нагорно-Карабаха да зауставе крвопролиће и непријатељства и да се врате спровођењу споразума о прекиду ватре, саопштило је данас руско Министарство спољних послова на Телеграму.

Азербејџан је у уторак послао трупе уз подршку артиљерије да нападну отцепљени рагион  Нагорно-Карабаха који контролишу Јермени, што је довело до десетина цивилних жртава и повећало пријетњу од новог рата са суседном Јерменијом, пренио је Ројтерс.

Савјет безбједности УН сазваће сутра сједницу о Нагорно-Карабаху

Савет безбједности УН сазваће сутра сједницу на којој ће разговарати о Нагорно Карабаху, јавила је новинска агенција ТАСС позивајући се на извор у Уједињеним нацијама.-Сједница ће се одржати у четвртак - рекао је извор за ТАСС, додајући да ће сједница бити одржана поподне по њујоршком времену.

Азербејџан је 19. септембра започео напад великих размјера на Нагорно-Карабах.  У Нагорно-Карабаху је до 20 часова најмање 25 људи погинуло, а 138 је рањено, пренијела је јерменска агенција Армениа Аyсор.

Пашињан и Макрон разговарали о деескалацији ситуације у Нагорно Карабаху

Премијер Јерменије Никол Пашињан разговарао је телефоном са француским предсједником Емануелом Макроном.             

Разговарано је о ситуацији која је настала у Нагорно-Карабаху након напада Азербејџана", објавила је на Фејсбук страници портпаролка премијера Назели Багдасарјан, преноси Арменпрес.

Пашињан и Макрон су истакли недопустивост употребе силе и потребу коришћења међународних механизама за деескалацију сукоба.

Предсједник Француске је обавестио јерменског премијера да ће у вези са насталом ситуацијом Француска покренути хитну сједницу Савјета безбједности УН, навела је Багдасарјан.

Блинкен позвао Алијева да заустави војне операције у Нагорно Карабаху

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је председника Азербејџана Илхама Алијева да прекине војне операције у Нагорно-Карабаху, саопштио је Стејт департмент.

-Државни секретар Ентони Блинкен разговарао је данас са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим како би позвао Азербејџан да одмах прекине непријатељства у Нагорно-Карабаху и деескалира ситуацију - наводи се у саопштењу.

Блинкен је нагласио да не постоји војно рјешење за сукоб и позвао све стране да наставе дијалог како би се „ријешиле преостале разлике између Бакуа и етничких Јермена у Нагорно-Карабаху“.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је у уторак да је Баку покренуо „локалне антитерористичке мјере“ да обнови уставни поредак у Карабаху, циљајући на војна постројења Јерменије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана