Нафта најјефтинија од 12. децембра

ГС
Нафта најјефтинија од 12. децембра

МОСКВА - Цијена брент нафте за испоруке у марту опала је данас на 78 долара за барел први пут од 12. децембра 2022, показују подаци са берзе у Лондону.

Барел је током дана појефтинио за 5,08 одсто и тренутно кошта 78,29 долара, пренио је ТАСС.

Истовремено, барел сирове нафте у САД појефтинио је за 4,55 одсто и сада кошта 73,43 долара.

Цијене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима испод 85 долара, јер су трговце забринуле суморне прогнозе за свјетску економију у овој години и наговештаји да би кинеска потражња могла бити слабија.

Тржишта су у понедјељак била затворена због новогодишњих празника.

Пред крај прошле године, трговци су с пажњом пратили најаве ублажавања строгих мјера сузбијања корона вируса у Кини, које су кочиле потражњу. 

Пекинг је коначно попустио под притиском грађана и ублажио ограничења која су била на снази још од 2020. године, али зараза се након тога проширила, преноси агенција Мина.

У таквим условима пажњу трговаца привукла је одлука кинеске владе о повећању извозних квота за деривате на почетку циклуса у овој години, што је приписано процјени о слабој домаћој потражњи у условима ширења вируса Ковид-19.

Трговце је забринуо и податак о паду активности у кинеској индустрији у децембру због поремећаја у раду фабрика.

„Изгледи за свјетску економију играће у овој години много важнију улогу у кретањима цијена нафте него производна политика Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њихових савезника", написали су у извјештају аналитичари немачког Цоммерзбанк-а.

Назнаке опоравка активности у кључним економским подручјима највероватније ће од другог тромесечја надаље поново ће подићи цене нафте на лондонском тржишту према 100 долара, процењују у њемачкој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана