Наџиб Букеле је свемоћни предсједник Ел Салвадора: Опозицију претворио у пепео

ГС
Наџиб Букеле је свемоћни предсједник Ел Салвадора: Опозицију претворио у пепео

Предсједник Ел Салвадора и политичар прилично необичних манира Наџиб Букеле освојио је нови мандат на челу ове латиноамеричке државе, а побједу је, као што се очекивало, посебно прославио на друштвеним мрежама.

Избори који су одржани у недјељу потврдили су апсолутну доминацију Букела у овој држави.

"Нико прије пет година, када је Букеле први пут побиједио на изборима, није замишљао да ће Букеле постати свемоћни предсједник. Сада је обновио свој мандат до 2029. године. Опозицију је претворио у пепео. Моћ има шест слова и зове се Букеле", пише Ел Паис.

Своју побједу на изборима коментирао је и Букеле који је, наравно, ликовао над резултатима опозиције.

"Ово је побједа с највећом разликом између првог и другог мјеста у историји. Опозиција је смрскана", поручио је Букеле.

Након нове побједе на изборима Букеле је говорио и за ББЦ те је одговорио на питања да ли ће мијењати безбједносну политику коју су обиљежили отворени ратови са бандама на улицама Ел Салвадора.

"Помало ми је забавно када људи кажу: 'Ох, у Ел Салвадору хапсе људе, а неки су невини. Мало сам збуњен јер се питам да ли се у Великој Британији хапсе само они који су криви или понекад полиција ухапси и невине?", поручио је предсједник ове државе.

Признао је како је полиција у Ел Салвадору направила пар грешака, али је исто тако нагласио како је 7.000 ухапшених већ пуштено.

"Ел Салвадор је од најопаснијег мјеста на свијету претворен у најсигурније мјесто на западној хемисфери. То није мали подвиг. То се не ради лако. Нико на свијету то није учинио тако брзо и чисто као ми. Урадили смо то без цивилних жртава", рекао је Букеле за BBC.

Побједу на изборима, Наџиб Букеле је знао прославити и на друштвеним мрежама по којима је нарочито постао познат с обзиром на то да је свој рад грађанима представљао управо путем Фејсбука, Инстаграма и платформе Икс.

Након избора, Букеле је подијелио низ честитки које су му упутили бројни свјетски званичници, а посебно је издвојио ону коју му је упутио амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Честитамо изабраном предсједнику Салвадора на изборној побједи. Радујемо се наставку давања приоритета добром управљању, инклузивном економском просперитету, гаранцијама правичног суђења и људским правима у Ел Салвадору", наводи се у писму Блинкена, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана