Начелник израелске војске не искључује могућност војне акције против Ирана

Танјуг
Начелник израелске војске не искључује могућност војне акције против Ирана

ЈЕРУСАЛИМ - Начелник Оружаних снага Израела Херци Халеви истакао је данас могућност покретања војне акције против Ирана, рекавши да је Техеран напредовао у обогаћивању уранијума више него икада раније.

Он је рекао да је таква акција на помолу, али није навео никакве друге појединости о њој, нити ко би могао да је покрене.

"Ми смо способни за то, али и други су способни", рекао је Халеви, преноси Ројтерс.

Претходно је савјетник за националну безбједност израелског премијера Бењамина Нетанијахуа рекао да не постоји непосредна пријетња по Израел због новог подземног нуклеарног постројења у Ирану.

Раније су постојале спекулације да би Израел могао да употреби земље које се граниче са Ираном као одскочне даске за нападе, међутим азербејџанске власти су ту идеју убрзо одбациле.

"Уздржавамо се од мјешања у спорове или проблеме других земаља, што укључује и дозвољавање или уступање наше територије за неке операције или авантуре", навео је замјеник азербејџанског министра спољних послова Фари Рзајев.

Агенција Асошиејтед прес је јуче објавила да Иран гради ново подземно постројење у планинама Загрос.

Како се наводи, то постројење требало би да замени центрифуге за обогаћивање уранијума у оближњем Натанзу које су погођене у јулу 2020. године.

Након тог инцидента, званични Техеран је 2021. године објавио да ради на премештању неких хала за производњу центрифуга "у срце планине у близини Натанза", област у којој ирански инжењери већ дуго раде на ископавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана