На турским изборима погинуле три особе, више повријеђених

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

Бирачка мjеста на локалним изборима у Турској на којима је данас више од 61 милиона бирача бирало кандидате из 34 политичке странке, затворена су у 17 часова, а галсање је обиљежило насиље, у коме су погинуле три особе, више их је повријеђено.

Први резултати гласања очекују се у раним вечерњим сатима, пренио је Ројтерс.

У сукобу оружјем, моткама и камењем и на југоистоку земље погинула је једна, а повријеђено 11 особа. 

У другом инциденту убијена је једна особа, а четири су рањене у тучи, јавила је Анадолија.

Сукоби су избили и у Санлиурфи, гдје је повријеђено 16 људи особа, док је једна особа  избодена у Афјонкарахисару на западу земље. 

Демирорен је јавио да је једна особа убијена, а двије рањене током ноћи у Бурси.

Данас су турски грађани бирали градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру, пренијела је турска државна телевизија ТРТ.

Главне конкурентске странке су владајућа Партија правде и развоја (АК), главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Партија националистичког покрета (МХП), Добра странка и Народна демократска партија (ДЕМ странка).

Агенција Ројтерс наводи да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган покушава да поврати контролу над Истанбулом од свог главног ривала Екрема Имамоглуа и додатно учврсти своју политичку позицију.

Градоначелник Истанбула Имамоглу је Ердогану и његовој АК партији 2019. године задао највећи изборни ударац у 20-годишњој владавини Турском, а данашњи избори би могли да ојачају Ердоганову контролу у земљи или да сигнализирају на долазеће промјене јер би побједа Имамоглуа у Истанбулу ојачала и очекивања да ће он постати будући национални лидер, наводи агенција.

Анкете урађене пред одржавање избора најавиле су тијесну изборну трку у Истанбулу, граду са 16 милиона становника који покреће турску економију, у којем се Имамоглу сучељава са кандидатом Ердоганове странке АК, бившим министром Муратом Курумом.

Иако је за Ердогана најважнија побједа у Истанбулу, предсједник Турске настоји да однесе изборну побједу и на локалним изборима у Анкари, наводи Ројтерс.

У оба града на изборима 2019. године побиједила је опозиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана