На тајландском аеродрому ухапшени кријумчари са 87 дивљих животиња у пртљагу

Танјуг
Foto: Принтскрин

БАНГКОК- Тајландски цариници ухапсили су шест индијских држављана који су из земље покушали да прокријумчаре десетине дивљих животиња, укључујуćи црвену панду и памучног тамарина (врста мајмуна), који су на листи угрожених врста.

У чекираном пртљагу осумњичених, на аеродрому Суварнабхуми у Бангкоку, полицајци су открили 87 животиња, укључујући гуштере, птице и змије.

"Сазнали смо да се међу животињама налази 29 гуштера, 21 змија, 15 птица, укључујући и папагаје, односно укупно 87 животиња. Животиње су биле сакривене у пртљагу", наводи се у саопштењу царинске управе.

Ако буду проглашени кривима, осумњиченима пријети максимална казна од 10 година затвора или новчана казна четири пута већа од увозних дажбина, преноси Гардијан.

Тајланд је једно од највећих свјетских упоришта за илегално кријумчарење дивљих животиња, због свог богатог биодиверзитета, локације и инфраструктуре, а ова незаконита радња представља међународну трговину вриједну више милијарди долара.

Кријумчари користе Тајланд за транзит животиња за продају у Кини и Вијетнаму, иако је посљедњих година забиљежен пораст трговине животиња у Индију.

Невладине организације за заштиту животиња позвале су на опрез на аеродромима,  упозоравајући на поновни пораст кријумчарења дивљих животиња ваздушним путем након укидања ограничења која су важила током пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана