На стотине ватрогасаца у Грчкој бори се са пожарима, наређене додатне евакуације

Танјуг
На стотине ватрогасаца у Грчкој бори се са пожарима, наређене додатне евакуације

АТИНА - На стотине ватрогасаца у Грчкој током ноћи покушавало је да угаси пожар на периферији Атине, наређене су додатне евакуације, а власти су упозориле на ризик од нових пожара широм земље.

Пожар у близини села Фили, у подножју планине Парните, на око 25 километара од Атине, проширио се ка граду Мениди, гдје је око 150 особа евакуисано из три старачка дома, преноси Ројтерс.

- Успјели смо да држимо ватру даље од кућа, али вјетар нам уопште не помаже - рекао је заменик градоначелника Менидија Статис Топалидис.

У Филију је ватра захватила куће и аутомобиле, натјеравши становнике да бјеже пјешице, а поједини су због густог облака дима покривали лица одјећом. У оближњем грчком лучком граду Александрополису, десетине болничких пацијената евакуисано је на трајект.

Дим од пожара у источном региону земље Еврос проширио се све до острва у Јонском мору на сјеверозападу земље, недалеко од Италије. Како преноси Екатимерини, пожари и даље бјесне и у другим регионима земље, а главни фронтови гдје се ватрогасци боре са пламеном су на Евији, Самотраки, Макракомију и Родопима на истоку земље. 

У пожарима који у Грчкој бјесне од суботе, погинуло је 20 људи, а изгорело је више од 400.000 хектара земље. Љетни пожари уобичајени су у Грчкој, али ове године их је погоршало необично топло, суво и вјетровито вријеме које научници повезују са климатским промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана