На самиту у Риму Мелонијева објављује нови инвестициони план за Африку

Танјуг
На самиту у Риму Мелонијева објављује нови инвестициони план за Африку

РИ - Премијерка Италије Ђорђа Мелони данас ће у Риму као домаћин самита посвећеног Африци, представити свој нови инвестициони план за развој тог континента.

На дводневном међународном самиту о Африци који се данас завршава учествује 25 афричких лидера, а очекују се и присуство челних људи Уједињених нација, Свјетске банке и ЕУ, преноси портал Политико.

Мелонијева би данас требало да изнесе своју визију стратешког развоја афричког континента. Иако детаљи плана нису још објављени, његов главни циљ је подршка "побољшању услова живота становништва у партнерским земљама" кроз инвестиције у шест области: образовање, снабдијевање храном и водом, пољопривреду, енергетику и инфраструктуру.

Како наводи Политико, њен закаснели покушај да се приближи афричким лидерима није тако неочекиван као што се можда чини с обзиром на то да је део борбе италијанског државног руководства против илегалне имиграције, укључујући и исељавање миграната у Албанију.

"Она би сада требало да понуди решења својим бирачима који сматрају да је имиграција велика брига", изјавио је Лео Горети, спољнополитички аналитичар на Институту за међународне послове (ИАИ) у Риму.

Он подсјећа да су приоритети Мелонијеве да се позабави узроцима емиграције из Африке као што су незапосленост и сиромаштво кроз улагања у развој, инфраструктуру и енергетику.

 Прије само неколико година, Мелонијева је као лидер крајње десничарске политичке партије, позивала на поморску блокаду како би се спријечила "инвазија миграната" преко Средоземног мора у Европу. Сада, као италијанска премијерка, она свој кредибилитет ставља пред изазов амбициозног инвестиционог плана за Африку и с обзиром на сложеност тог питања улази у ризик, оцијењује бриселски портал.

У међувремену, критичари указују да је план Мелонијеве у супротности са зеленон агендом, тврде да "мирише на неоколонијализам" упозоравајући да Италија нема ни ресурсе ни стручност да спроведе такав план.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана